spinner

De Vorige Eeuw

Perestrojka #26. Onze serie met werk dat tot stand kwam rond verbouwing (perestrojka) en ineenstorting (‘destroyka’) van het communisme in Oost-Europa, bezoekt voor de vierde maal ‘Land van weggeweest’ Georgië.

Wij openen met de Polyfone sonate uit 1962 van Sóelchan Nasídze, met wie u in de vorige aflevering al ruimschoots kon kennismaken (foto rechts).
Nodar Gabunia (rechts op de foto met boezemvriend Giya Kancheli) werd in 1933 geboren in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Na de muziekschool in zijn geboortestad studeerde hij vanaf 1954 verder in Moskou, piano bij Aleksandr Goldenweiser en Gabuniacompositie bij Aram Chatsjatoerjan. Hij keerde in 1962 terug als docent naar de Georgische hoofdstad en werd ook gastdocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was de leraar van veel beroemde Georgische pianisten en maakte zich zelf ook sterk voor de werken van zulke componisten als Bartók, Schönberg, Kurtag, Berio en Stockhausen. Vandaag hoort u van hem het Adzjarisch pianotrio uit 1998, uitgevoerd door het Storioni Trio.
De volgende uitzending zal geheel gewijd zijn aan het werk van deze veelzijdige componist.
Maakt u tot besluit kennis met een andere veelzijdige Georgische componist, Felix Glonti, die in augustus overleed. Glonti volgde zijn opleiding in Leningrad en in Tbilisi bij Iona Toeskia, waar hij onder meer de klasgenoot was van Soelchan Nasidze. Sinds 1988 was hij als docent aan het conservatorium van de Georgische hoofdstad verbonden, vanaf 1997 als professor. Zijn Symfonie concertante ‘Wanderjahre’ voor piano en orkest componeerde hij in 1990. U hoort pianiste Svetlana Navasárdjan en het Lets Staatsacademisch Symfonieorkest onder leiding van Imant Resnis. Meer van Glonti in Perestrojka #29.
1. Soelchan I. Nasidze (Tbilisi 17.3.1927-21.9.1996).
Polyfone sonate (1962).
http://www.georgian-music.com/free_music/classic.php.
2. Nodar Gabunia (Tbilisi 9.7.1933 – Amsterdam, 31.8.2000).
Adzjarisch pianotrio (1998): 1) Allegretto, 2) Adagio tempo rubato, 3) Allegro inquieto.
Storioni Trio: Wouter Vossen, viool. Marc Vossen, cello. Bart van de Roer, piano.
Nodar Gabunia – Selected Works.
3. Felix Petrovitsj Glonti (Batoemi 8.11.1927 – Tbilisi 26.8.2012).
Symfonie Concertante ‘Wanderjahre’ voor piano en orkest (1990).
Svetlana Navasardjan, piano. Lets Staatsacademisch Symfonie Orkest olv. Imant Resnis.
http://www.georgian-music.com/free_music/classic.php.
Met dank aan Natalia Gabunia en Giya Kancheli.

Samenstelling: