De Nacht: Wereld | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

De Nacht: Wereld

zo 17 jun 2018 00:00 uur

Met aandacht voor accordeon (en bandoneon) spelers uit: Argentinië, Brazilië, Frankrijk, Nederland, Rusland en de Verenigde Staten.

 

1- ‘Best of Gotan Project’.
Met het debuutalbum ‘La Revancha Del Tango’ uit 2001 leverde het Franse Gotan Project een sterk visitekaartje af. Op voorbeeldige wijze vermengden Phillippe Cohen Salalle, Christophe Müller en Eduardo Makaroff melodieën uit de traditionele Argentijnse tango met moderne muziekvormen als dub en downbeat. De instrumentale bijdragen (o.a. op bandoneon en viool) van Argentijnse topmusici als Nini Flores en Gustavo Beijtelman worden ondersteund door de nieuwste beats uit de elektronische muziek.
Cd. ‘Best of Gotan Project’. Label: Discographe (2011), code: 3700426916943. VIDEO

2- ‘French Touch’ van Richard Galliano.
De Franse accordeonist Richard Galliano wordt vergezeld door een aantal uitstekende muzikanten: bassisten Remi Vignolo en Jean-Francois Jenny-Clark (helaas overleden kort nadat deze sessies werden opgenomen); drummers Daniel Humair en Andre Ceccarelli; gitarist Jean-Marie Ecay en sopraansaxofonist Michel Portal. Op dit album demonstreert Galliano zijn meesterschap in het uitvoeren van snelle ingewikkelde veranderingen vol jazzgevoel. Zijn invloeden zijn enorm, met insluitsels die variëren van de donderende ‘Heavy Tango’ tot de italianiserende ‘Caruso’ en het Braziliaanse deuntje ‘Bebe’ van Hermeto Pascual.
Cd. ‘French Touch’ – Richard Galliano. Label: Dreyfus Jazz (2013), code: FDM46050 369342. VIDEO

3- ‘Cada um belisca um pouco’ van het accordeon trio Dominguinhos, Sivuca en Oswaldinho.
Dit album brengt de drie heilige monsters van de ‘Forró’ samen. Forró is een Braziliaanse populaire en instrumentale muziekstijl met een levendig en vrolijk ritme dat wordt gekenmerkt door virtuositeit en improvisatie van de artiesten. ‘Cada Um Belisca Um Pouco’ is een eerbetoon aan Luiz Gonzaga (koning van baião) waarin accordeonisten de nadruk leggen op hun virtuositeit en hun individuele techniek.
Cd. ‘Cada um belisca um pouco’ –  Dominguinhos, Sivuca en Oswaldinho. Label: Discmedi Blau (2006), code: DM 93702. VIDEOFILM

4- ‘The swinging accordeon’ van Johnny Meijer.
Jan Cornelis Meijer (1912 – 1992) was een Amsterdamse accordeonist. Al in de jaren ’50 trad Johnny Meijer veelvuldig in het buitenland op en verdiende hij de titel ‘Koning van de Accordeon’. Hij werd wereldkampioen Accordeon in 1953 en 1954. Naast de Jordanese meezingers speelde hij ook snelle swing-nummers, Roemeense muziek en klassiek en werd hij wereldwijd erkend als een virtuoos jazz-accordeonist. In 1974 nam hij met de Dutch Swing College Band de lp ‘Johnny goes Dixie’ op, die goud werd. Een wereldcarrière heeft Johnny Meijer echter nooit geambieerd, daarvoor was hij te veel vergroeid met de Amsterdamse Jordaan.
Cd. ‘The swinging accordeon’ – Johnny Meijer. Label: Dureco (1992), code: RPC 93632. VIDEO

5- ‘Fuerza!’ van Carel Kraayenhof Tango Ensemble.
Het album Fuerza! (Houd moed!) van het Kraayenhof Tango Ensemble laat zien dat de tango een mengeling is van emotie en agressie. Met het Tango Ensemble koppelt bandleider Kraayenhof het geluid van zijn bandoneón aan dat van het strijkkwartet, met contrabas en piano. Zeven van de twaalf composities zijn van Kraayenhof ’s hand. Niet alleen tango’s, maar ook muziekstijlen van het platteland komen aan bod. Omdat het album in één dag is opgenomen klinkt het ook spontaan en direct.
Cd. ‘Fuerza!’ – Carel Kraayenhof Tango Ensemble. Label: Bando Dreams (2012), code: 8717092006194. Bando Dreams BD 2012073. VIDEO

6- ‘Notefalls’ van Guy Klucevsek en Alan Bern.
Het aantal klassieke accordeonvirtuozen is klein, maar de Amerikaanse Guy Klucevsek en Alan Bern behoren tot de besten. Beide hebben sterke klassieke referenties.
‘Notefalls’ is hun tweede gezamenlijke CD en het is duidelijk dat ze het fantastisch vinden om samen te spelen. Hun composities hebben een losse, aanstekelijke charme, met een vol, warm en intiem geluid.
Cd. ‘Notefalls’ – Guy Klucevsek, Alan Bern. Label: Winter & Winter (2007), code: 9101312. VIDEO

7- ‘Feeling & Passion’ van Vladimir Denissenkov.
Accordeonist Vladimir Denissenkov is een Oekraïner die al jaren in Italië woont. Afgestudeerd aan het Conservatorium van Moskou na jaren van intensieve activiteiten met lokale kunstenaars, bereikte hij Italië en werkt hij samen met vele Italiaanse artiesten. Met zijn virtuoze kwaliteiten als instrumentalist op een Russische accordeon (de bajan), laat Vladimir Denissenkov vernieuwende klanken horen.
Cd. ‘Feeling & Passion’ van Vladimir Denissenkov. Label: Felmay (2014), code: FY 8215. VIDEO

8- ‘Baldheaded woman’ van Thomas Fields.
Een van de vele nieuwe gezichten in de ‘zydeco’ scene tijdens de jaren ‘90, accordeonist Thomas ‘Big Hat’ Fields, werd geboren in Rayne, Lousiana in 1947. Al bekend bij zijn collega-artiesten voor het runnen van een club in het ‘Grand Coteau’ gebied. Hij bespeelde de accordeon niet eerder dan in de late jaren tachtig, kort nadat hij de Foot Stompin’ Zydeco Band met zijn bassist-vrouw Geneva had gevormd. Fields debuteerde in 1994 met ‘The Big Hat Man’; ‘Kom naar Louisiana’ volgt in 1995. Dit album, ‘Baldheaded woman’, heeft hij in 1999 opgenomen.
Cd. ‘Baldheaded woman’ – Thomas Fields. Label: Maison de Soul (1999), code: MDS 1073. VIDEO

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan