spinner

De Nacht: Wereld

zo 2 dec 2018 00:00 uur

Met muziek geselecteerd op de aanwezigheid van minstens één accordeon, in de band of duo, in de stijlen: Basque, Cajun, Celtic, Folk, Forró, Tango en Zydeco.

 

1-
‘Voyage d’Amour’ van de band Swamp.
De Amsterdams-Groningse formatie Swamp heeft zich laten inspireren door de verschillende muziekstromingen die voortkomen uit de moerasgebieden van de staat Louisiana. Opvallend is dat de teksten meestal niet worden gezongen in het Engels maar in het Louisiana Creools, een taal die meer klinkt als Frans. De ‘Cajuns’ zijn dan ook afstammelingen van Franse migranten die via Canada in Louisiana terecht kwamen. De leidende instrumenten in cajun zijn de accordeon en viool. Een triangel bepaalt het opzwepende ritme van deze rauwe plattelandsmuziek. De zwarte bevolking van Louisiana bedacht de aan cajun verwante zydeco. In zydeco geldt het wasbord ook als ritmisch instrument. De combinatie van cajun en/of zydeco met rock heet ‘swamp-pop’.
Cd. ‘Voyage d’Amour’ – Swamp. Label: Eigen beheer, code: Bayou 003. VIDEO

2-
‘Terra Madre’ – Luciano Biondini [zie foto] & Javier Girotto.
Luciano Biondini begon serieus accordeon te studeren op tienjarige leeftijd. Hij ontving vele klassieke accordeononderscheidingen. Biondini is een van de ware meesters van zijn instrument en een solist met een overweldigend drama. Javier Girotto (blaasinstrumenten) studeerde op jonge leeftijd Argentijnse en Italiaanse muziek. Op 22-jarige leeftijd verhuisde hij naar Boston in de VS, waar hij in 1990 afstudeerde aan de ‘Berklee School of Music’. Als duo zijn Luciano Biondini en Javier Girotto al lang een succesvolle ‘live act’. De twee virtuozen spelen de melancholische tango met een bijna komisch geluid.
Cd. ‘Terra Madre’ – Luciano Biondini & Javier Girotto. Label: Enja records (2005), code : ENJ.94632. VIDEO

3-
‘Ao Vivo’ van Beto Hortis.
De Braziliaanse Beto Hortis (uit Recife) is arrangeur en accordeonist. Op 12-jarige leeftijd begon hij zijn muzikale carrière, beïnvloed door zijn grootvader Vitor, die een accordeon bespeelde met 8 bassen. Eenmaal volwassen speelde hij accordeon voor o.a. Jorge de Altinho. Nam als instrumentalist en arrangeur deel aan opnamen van verschillende ‘forro’-muzikanten, waaronder Nádia Maia. Beto Hortis behaalde de eerste plaats bij het Festival ‘Cearense de Sanfoneiros’, in 2007. En hij won de eerste prijs bij het ‘Frevo Humanity’ Festival in Recife in 2013.
Cd. ‘Ao Vivo’ – Beto Hortis. Label: Eigen beheer (2008). Facebook –  VIDEO

4-
‘Gardadvergur’ van het duo Deux Accords Diront.
De dames Aline Pohl en Anne Niepold uit Brussel spelen op diatonische accordeons. Zij laten hun instrumenten afwisselend schreeuwen, fluisteren en huilen. Deux Accords Diront wil niet worden beperkt tot één genre. Des te beter, omdat het eindresultaat boeiend is: verrassend, spontaan en gratis. Afgezien van het puur muzikale aspect vertegenwoordigen de twee muzikanten een authentiek en leuk spektakel. Met humor, ook gericht op zichzelf, delen zij hun passies met hun publiek. Ze zijn er dol op en weten dit over te brengen.
Cd. ‘Gardadvergur’ – Deux Accords Diront. Label: Home Records.be (2006), code: 4446014. VIDEO

5-
‘French Accordeon Blue’ van Les Chats Cadiens.
Cajun en zydeco uit Delft geïnspireerd door de cajun blues van Clifton Chenier. De groep bewerkt ‘traditionals’ en schrijft eigen nummers variërend van cajun, zydeco, de Mississippi gitaar blues, Americana en Texmex. In juni 2004 werd zanger Henk de Kat door het publiek tijdens de twaalfde editie van het Cajun & Zydecofestival in Raamsdonksveer uitgeroepen tot de beste zydeco accordeonist van Europa en ontvangt hij de eerste ‘European Cajun & Zydeco Award’.
Cd. ‘French Accordion Blue’ – Les Chats Cadiens.  Label: Zaricots Records (2007), code: ZR-01. VIDEO

6-
‘Hiri’ van Kepa Junkera.
Baskische virtuoze accordeonist Kepa Junkera presenteert met dit album een verkenning van het thema stad Hiri in Baskenland. Hij houdt vast aan wat werkt; Baskische diatonische accordeon met Baskische teksten van de gerespecteerde schrijver Xabier Amuriza, en niet-Baskische elementen toegevoegd door gasten van over de hele wereld. Het samenspel tussen strijkers en vrouwenstemmen is meeslepend. De vierde titel van het album, ‘Ataun’, is voorzien van een passend ‘house-ritme’ met percussie, bas en een geweldige accordeonpartij.
Cd. ‘Hiri’ – Kepa Junkera. Label: Elkar (2006), code: KD-725. VIDEO

7-
‘Dusk ‘Till Dawn: The Best of Capercaillie’.
De Schotse band Capercaillie was verantwoordelijk voor een aantal vooruitstrevende Schotse / Keltische geluiden uit de jaren ’90. Voor de band was het volkomen logisch om Schotse / Keltische muziek te laten samensmelten met rock en pop. En het nemen van risico’s door de band heeft vaak goed uitgepakt. ‘Dusk ‘Till Dawn: The Best of Capercaillie’ is een verzameling van 17 liedjes die een aantrekkelijk beeld schetst van hun werk tussen 1991 en 1998.
Cd. ‘Dusk ‘Till Dawn: The Best of Capercaillie’. Label: Survival (1998), code: SURCD 023. VIDEO

 

Samenstelling: