spinner

De Nacht: Wereld

zo 24 feb 2019 00:00 uur

Met muziek uit: België – Brazilië – Cuba – India –  Italië – Kaap Verdië – Noorwegen – Portugal &  Spanje.

1- ‘Brazil / Cuba / DK’ van José Carlos II & Bambamoleque Band.

José Carlos II, composteur, zanger, musicus uit Rio de Janeiro, Brazil, maar woont in Denenmarken. Hij is 4 keer genomineerd voor de ‘Danish World Awards’, genoemd in 2 muzikale encyclopedieën en de ‘Who is Who’ in ‘Popular Music’ in het Verenigd Koninkrijk. ‘Mijn muziek is om op te dansen’ zegt José Carlos II en verklaart: ‘Muziek is de beste manier om mensen samen te brengen; Make Music not War’.
CD. ‘Brazil / Cuba / DK’ – José Carlos II & Bambamoleque Band. Label: J.C. Records (2018-19), code: JC010  |  DPA Denenmarken  |  Video

2- ‘Raga & Blues’ van Carlos Guerra, Flaco Barral & Navaraj Gurung.

Een bijzonder project dat bestaat uit de gitarist, zanger en componist Flaco Barral (een legende van de Blues, Pop en Rock aan beide zijden van de Atlantische Oceaan), de Bansuri muzikant en geleerde van de Indiase cultuur Carlos Guerra en tabla speler en percussionist Navaraj Gurung, verkennen nieuwe wegen in hun boeiende eerste werk, met een dialoog tussen de voorouderlijke vormen van het hindoestaanse muzikale universum en de treurende, levendig en tegenstrijdige geest van de Blues.
CD. ‘Raga & Blues’ – Carlos Guerra, Flaco Barral & Navaraj Gurung. Label: Youkali music (2018), code: Youkali 153. |  XANGO music  |  Video

3- ‘Via Mandarina’ van de band La Pegnatina.

La Pegatina maakt van elk podiumoptreden een muzikaal feest en is vol energie en geluk. Hun gekte en hun vreugde zijn niet te stoppen. Ze speelden al in 24 landen en gaven 1000 concerten in slechts 14 jaar tijd. De bandleden bespelen de akoestische gitaar, bas, drums, accordeon, trompet en de altijd effectieve percussie. Verschillende muziekstijlen komen en gaan, van de levendige stedelijke rumba tot een veelheid van fusies van alle denkbare genres.
CD. ‘Via Mandarina’ – La Pegnatina. Label: Kasba (2018), code: KM00109  |  XANGO music  |  Video

4- ‘The Capitalist Blues’ van Leyla McCalla.

‘The Capitalist Blues’, is een geïnspireerd album waarin het belang van muziek als uitlaatklep voor het bestrijden van de kwalen van de maatschappij centraal staat. Meer nog, elk nummer onthult McCalla’s behendigheid met verschillende muziekgenres, variërend van R & B tot traditioneel Haïtiaans, rock ‘n’ roll tot Calypso en van Cajun dancehall tot zydeco. Ondanks de vele genres is ‘The Capitalist Blues’ een coherente en zinvolle oproep tot verzet. Het album bevat onder andere een geweldige cast van Louisiana-muzikanten en een Haïtiaans muziekcollectief.
CD. ‘The Capitalist Blues’ – Leyla McCalla. Label: Jazz-Village [PIAS] (2019), code: JV570154  |  Video
>>> Leyla McCalla treedt op 24 maart op in LantarenVenster in Rotterdam én op 25 maart in Bitterzoet in Amsterdam <<<

5- ‘Alegria e Liberta’ met Lucilla Galeazzi, Ialma, Didier Laloy, Carlo Rizzo et Maarten Decombel.

‘Alegria e Liberta’ brengt liederen van vrouwen die elkaar verhalen vertellen om de kracht op te brengen voor het werk, de aardappeloogst of het spinnen van jutevezels; om elkaar moed in te spreken bij het wachten op hun mannen die op zee zijn gaan vissen; om weerstand te bieden als ze worden onderdrukt. Deze muzikale reis leidt ons van de ‘muñeira’ naar de ‘tarantella’. We gaan o.a. naar de Salento, in het uiterste zuidoosten van Puglia, de streek die bekendstaat als de ‘hak van de Italiaanse laars’. ‘Alegria e Liberta’ brengt de stemmen van het verleden weer tot leven: die van de ‘passionaria’ van het Italiaanse lied en de meerstemmigheid van de sublieme Galicische ‘cantareiras’.
CD. ‘Alegria e Liberta’Lucilla Galeazzi, Ialma, Didier Laloy, Carlo Rizzo et Maarten Decombel. Label: Home records (2019), code: 4446200  |  Video

6- ‘Alguem di Alguem’ van Lura.

Lura, geboren in Lissabon, kreeg op 17-jarige leeftijd de kans een duet te zingen op het album van zanger Zouk Jouka en daarna nog eens met de beroemde zanger Bonga in 2000. Lura’s eerste album kwam uit in 2004 en werd al snel een internationaal succes. Op dit album ‘Alguem di Alguem’ brengt zij ons de karakteristieke stijl van Kaap Verdië. De derde titel is opgedragen aan gitarist Teofilo Chantre, die o.a. jarenlang samen werkte met zangeres Cesaria Evora.
CD. ‘Alguem di Alguem’ – Lura. Label: Lusafrica (2018), code: 762813  |  Video

7- ‘Perle d’Appennino’ van Maurizio Geri.

Woorden en muziek komen samen in deze originele creatie van Maurizio Geri: gedichten die voortkomen uit verhalen die zijn overgeleverd door de gemeenschap van de Pistoia Apennijnen, worden liedjes waarin de kunstenaar het woord een gedegen vorm geeft. Een verzameling “parels” die verhalen vertelt over mensen en het leven, populaire anekdotes waarin mensen en hun activiteiten worden gesticht en ondergedompeld in de natuur tussen water, ijs, steenkool, kastanje en sterren. Populaire traditie die een universele taal wordt.
CD. ‘Perle d’Appennino’ – Maurizio Geri. Label: Visage music (2017), code: VM3-17  |  Video

8– ‘Im Treibhaus’ van Hakon Kornstad.

De saxofonist Hakon Kornstad is al jarenlang één van de toonaangevende saxofonisten van Noorwegen. In zijn nieuwste release begeleidt hij ons naar het Treibhaus (Green house) van zijn muzikaliteit, waarin stilistische grenzen worden gebogen en gelokt tot vermenging met behulp van muzikaliteit en samenspel, in plaats van louter kruisen. De luisteraar wordt uitgenodigd in een neo-Victoriaanse nachtspel met drie van de beste improvisatoren uit Noorwegen. De selectie van liedjes en aria’s door o.a. Tosti, Mascagni, Verdi, Grieg is een originele mix van drama en meditatie.
CD. ‘Im Treibhaus’ – Hakon Kornstad. Label: Grappa, (2019), code:GRCD4603  |  [PIAS]  |  Video

9- ‘Fyrsta Morginn – music for Voluspa’ van Anne Hytta – Tokso.

Tokso is een ensemble van vier vriendinnen uit drie delen van Europa (Noorwegen, Griekenland en Frankrijk). Het kwartet speelt eigen composities, geïnspireerd door de tradities uit hun vaderland. De Noorse viool, de cello, de Zweedse nyckelharpa en de lyra uit Kreta worden alle vier met een strijkstok gespeeld, maar traditioneel delen ze geen gemeenschappelijk repertoire, noch worden ze ooit samen in hetzelfde orkest gebruikt. Echter, dankzij de persoonlijkheden van de vier muzikanten, binden de instrumenten op een harmonieuze manier samen in een groepsgeluid van opmerkelijke coherentie. Tokso betekent boog in het Grieks.
CD. ‘Fyrsta Morginn – music for Voluspa’ | Anne Hytta – Tokso. Label: Grappa |  Heilo – [PIAS]  |  Video

10- ‘Canto Primeiro’ van Beatriz Nunes.

‘Canto Primeiro’ is het eerste album van Beatriz Nunes met originele liedjes, dat ook nieuwe arrangementen van klassiekers en nieuwe liedjes over hedendaagse Portugese gedichten bevat. ‘Canto Primeiro’ is een intiem album, dat de stilte zoekt in het gefluister van een bekende stem. Daar vinden we contemplatieve liederen tussen de erfenis van de Portugese muziek, jazz en het product van een singer-songwriter.
CD. ‘Canto Primeiro’ – Beatriz Nunes. Label: Uguru (2018), code: Uguru-027  |  XANGO music  |  Video

 

Samenstelling: