De Nacht: Wereld | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

De Nacht: Wereld

zo 24 mrt 2019 00:00 uur

Met muziek uit Brazilië, Cuba, Jamaica, Mali, Portugal & de Verenigde Staten van Amerika.

 

1-  ‘The Lusafrica Years’ – Orchestra Aragon.
Orquesta Aragón is een Cubaanse band die werd gevormd in 1939 door Orestes Aragón Cantero. De band had oorspronkelijk de naam ‘Ritmica 39’ en vervolgens ‘Ritmica Aragón’. Orquesta Aragón was zeker één van de beste bands in Cuba in de jaren 50 en 60. Hun handelsmerken waren onder meer het bespelen van high-class instrumentalisten in een strakke ensemble-stijl en ritmische innovaties die hun geluid up-to-date hielden. In de loop der jaren vorderden hun stijlen naar een brede verscheidenheid. Tot op heden treden zij nog steeds op in Havana.
Cd. ‘The Lusafrica Years’ – Orchestra Aragon. Label: Lusafrica (2009), code: 562412. VIDEO

2-  ‘Casa de Fado’ – Maria Emilia.
Maria Emília werd geboren in São Paulo, Brazilië, maar ze kwam al op jonge leeftijd naar Portugal, waar ze haar vader vergezelde, luisterend en zingend naar de fado in ‘Taberna do Ganso’ en andere bekende gelegenheden in de regio. Ze keerde terug naar Brazilië en zong in ‘Alfama dos Marinheiros’, waar ze de Fado-doop ontving van de Braziliaanse ‘Godfathers’. Maria Emília keerde daarna weer terug naar Portugal en begon haar carrière als fado-zangeres. Ze werkte in de meest emblematische Fado-tenten en trad Internationaal op. De stem van Maria Emilia is fris en duidelijk, helder. Ze zingt over liefde, jaloezie en vergelijkt Fado met Carnaval.
Cd. ‘Casa de Fado’ – Maria Emilia. Label: XANGO music (2018), code: 0702-2. VIDEO

3-  ‘Biserta e Altre Storie’ – Bottasso E Simone Sims Longo.
Als je de achtergrond die heeft geleid tot de geboorte van het album Bizerte en andere verhalen voor een moment uitsluit, als je ernaar luistert met je ogen dicht, zonder de feiten, de verhalen, de projecten te kennen, krijgt hier de reis vorm. De geluiden en harmonieën van een Arabisch karakter, uiterst melancholisch, verrijkt door de natuurlijke geluiden van vogels en de zee, vormen de sleutel tot het panorama. De liedjes begeleiden de luisteraar naar een onbepaalde plaats. Er zijn momenten waarop je het gevoel hebt dicht bij de afgrond te zijn, momenten waarop het licht van hoop sterk weerklinkt in de melodieën. Even belangrijk zijn de talen die kunnen worden waargenomen en die het idee versterken om verschillende mensen van verschillende etnische groepen tijdens de reis te ontmoeten.
Cd. ‘Biserta e Altre Storie’ – Duo Bottasso E Simone Sims Longo. Label: Visage music (2019), code: VM3023. | XANGO music. VIDEO

4-  ‘Talkin’ Blues’ – Bob Marley & the Wailers.
Op dit album, met verschillende bronnen, kunnen wij de ontwikkeling van Bob Marley & The Wailers traceren tussen 1973 en 1975. Het grootste deel komt van een radio-concert uit 1973, dat werd uitgevoerd voor een handvol luisteraars van de ‘Record Plant studio’ in San Francisco, uitgezonden door radio KSAN-FM. In juli 1975 speelde de band twee shows op het ‘Lyceum Theatre’ in Londen, en dat betekende meteen hun doorbraak in het Verenigd Koninkrijk. Ten slotte worden de muzikale tracks afgewisseld met fragmenten uit een interview met Bob Marley uitgevoerd in september 1975, maar deze fragmenten zijn erg moeilijk verstaanbaar voor niet-Jamaicanen.
Cd. ‘Talkin’ Blues’ – Bob Marley & the Wailers. Label: Tuff Gong | Island Records (1991), code: 422-848 243-2. VIDEO

5-  ‘Jazz Masters 13’ – Antonio Carlos Jobim.
Het album van Antonio Carlos Jobim maakt onderdeel uit van een uitvoerige reeks historische heruitgaven van het label ‘Verve Jazz Masters’ en is één van de beste Jobim-bloemlezingen die beschikbaar zijn. Het heeft niet al te veel historische bereik, want het stopt halverwege de jaren zestig, net voordat Jobim het label Verve verliet. Bijna alle grootste liedjes van Jobim zijn hier in hun definitieve versies te horen en het geheel is zorgvuldig gepeild, wat ervoor zorgt dat het album een logische stroming heeft. Het is prachtige muziek, en tevens de geboorte van de ‘Bossa Nova’.
Cd. ‘Jazz Masters 13’ – Antonio Carlos Jobim. Label: Verve / Polygram (1994), code : 314 516 409-2. VIDEO

6-  Getz/Gilberto, featuring Antonio Carlos Jobim.
Een album van de Amerikaanse saxofonist Stan Getz en de Braziliaanse gitarist João Gilberto, met pianist en componist Antônio Carlos Jobim, die ook veel van de nummers componeerde. Het album werd voor het eerst uitgebracht in 1964 op Verve Records en bevat vocalen van Astrud Gilberto, met o.a. de titel ‘The Girl from Ipanema’. Deze titel ontving een ‘Grammy Award’ voor Record of the Year. Getz / Gilberto wordt beschouwd als het album dat wereldwijd Bossa Nova heeft gepopulariseerd en was een van de best verkochte platen aller tijden. Later werd het opgenomen in de muziekbladen ‘Rolling Stone’ en ‘Vibe’ als beste album aller tijden.
Cd. Getz/Gilberto, featuring Antonio Carlos Jobim. Label: Verve / Polygram (1994), code: 314 516 409-2. VIDEO

7-  ‘Cold Fact’ – Rodriguez.
Sixto Rodriguez werd geboren in Detroit uit Mexicaanse immigrantenouders en bracht daar zijn gehele muzikale carrière door in de jaren zestig en het begin van de jaren ’70, echter zonder noemenswaardig succes.  Zijn debuutalbum Cold Fact (uitgegeven in 1970) was een flop in de Verenigde Staten. Het album is een patchwork van folk, psychedelische rock en pop, gebouwd rond een werkman-achtige stem en eenvoudige melodieën. Tot Rodriguez grote verbazing lag zijn succes duizenden kilometers over de Indische Oceaan, in Zuid-Afrika, waar het album Cold Fact een enorme hit werd, alom geaccepteerd als ‘rock-klassieker’. Het album verkocht ongeveer 60.000 exemplaren tijdens het Apartheids-tijdperk (zeer goede cijfers voor Zuid-Afrika) en werd nog veel vaker illegaal gekopieerd.
Cd. ‘Cold Fact’ – Rodriguez. Label: RCA-Victor (1986), code: VPCD 6745. VIDEO (South Africa) VIDEO (Interview BBC) VIDEO (Sugar Man song).

8-  ‘Radio Mali’ – Ali Farka Touré.
Een van de internationaal meest succesvolle West-Afrikaanse muzikanten is zeker gitarist en zanger Ali Farka Tourée. Dit album is geïnspireerd door de Afrikaanse ritmische- en muzikale tradities die al generaties lang teruggaan, met materiaal oorspronkelijk opgenomen voor uitzending op Radio Mali tussen 1970 en 1978. Het waren deze tapes die Touré’s unieke gitaarstijl onder de aandacht van zijn landgenoten brachten. Eenmaal verkrijgbaar in Europa, behoorden deze tot de allereerste commerciële albums van Malinese muziek.
Cd. ‘Radio Mali’ – Ali Farka Touré. Label: World Circuit (1996), code: WCD 044. VIDEO

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan