De Nacht: Wereld | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

De Nacht: Wereld

za 30 nov 2019 01:00 uur

Met wereldmuziek uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

 

1- ‘Oumniya’ – Souad Massi.
De Algerijnse zangeres/gitariste Souad Massi is een van de grootste Noord-Afrikaanse sterren van dit moment. Zij beheerst vele genres: folk, rock, fado, raï, Afrikaanse blues en Franse chansons. Het album ‘Oumniya’ dat u gaat horen, is een eerbetoon aan vrouwen, een pleidooi voor mensenrechten en voor het recht op waardigheid voor iedereen. Souad Massi zingt over wat haar raakt, waar zij voor strijdt: vrouwen en hun omstandigheden over de hele wereld.
P.S. Donderdag 5 december a.s. treedt Souad Massi op in Tivoli Vredenburg in Utrecht, en op Zaterdag 7 december in het Muziekgebouw in Eindhoven.
Label: Naïve.fr / PIAS (2019) | VIDEO

2- ‘Dance to the Full Moon’ – Invisible System.
‘Dance to the Full Moon’ is een samenwerking tussen Mali en het Verenigd Koninkrijk vanuit de verbeelding van producer Dan Harper (Invisible System). Het combineren van de traditionele met de moderne, smeedt nieuwe stijlen in etnomusicologie. Het album is opgenomen in Bamako, Mali, naast de beste lokale muzikanten en griots – de traditionele verhalenvertellers van West-Afrika – blijft de productie van Dan Harper de Malinese muziek naar nieuw terrein brengen.
Label: Arc Music (2019), code : EUCD2874.

3- ‘Vocapella’ – Tehran Vocal Ensemble.
Het Tehran Vocal Ensemble is opgericht door Milad Omranloo in 2006 en opende een toegangspoort tot een nieuwe a capella stijl in de Perzische a capella muziek geïnspireerd door Europese bands. De stijl is gebaseerd op een groep zangers die elk de rol spelen van een instrument dat is samengesteld om op te treden als een harmonisch orkest met weergaloze geluidseffecten. Het ensemble heeft twee albums getiteld ‘Vocapella’ en ‘Vocapella-2’ opgenomen waarin de prominente vocalisten hebben opgetreden als gastzanger. Het Tehran Vocal Ensemble heeft vele Internationale gouden- en zilveren medailles gewonnen in koorwedstrijden in Azië en Europa.
Label: Ney Davoud Records (2011) | VIDEO

4- ‘Bach à Bagdad’ – Nawaris.
Met het tweede album getiteld ‘Bach in Bagdad’, leidde Nawaris hun boot langs de rivier van de verbeelding: Laten we naar de steeg van de kinderen gaan, met ze lachen, huilen, dansen, ontdekken, uitvinden! Laten we ons J.S. Bach voorstellen als jonge jongen, genomen met een plotseling verlangen om te reizen, een oversteek van de Balkan naar Bagdad! In dit avontuur zijn de instrumenten de oud, de cello, de bansoeri-fluit, de sopraansaxofoon, de stem, de percussies, de drums, de gitaar en de viool. Vanuit hun blik als verliefde kinderen is het thema vriendschap, dat kostbare moment waarop men het vindt, subtiel op hun schouders geplaatst. Hier wordt een verhaal verteld, zoek geen woorden, slechts enkele noten van muziek.
Label: Homerecords.be (2019), code: 4446214 | VIDEO

5- ‘Hakili Kéké’ – Mah Damba.
Mah Damba is een traditionele griot-zangeres. Ze komt uit een familie van griots: haar vader, Djeli Baba Sissoko, was een griot en haar tante, Fanta Damba, wordt ook beschouwd als één van de Malinese top-zangeressen. Als drager van een eeuwenoud cultureel erfgoed heeft Mah Damba nooit de deur gesloten voor innovatie. Met dit nieuwe album ‘Hakili Kéké’ kan de omvang van haar bereik worden gemeten. Het is haar stem, krachtig verankerd in een traditie, die het verschil maakt.
Label: Buda Musique (2019), code: 860350 | Distributie XANGO music.

6- ‘The Raison Why (3)’ Goran Kajfes / Subtropic Arkestra.
Onder leiding van de productieve Zweedse trompettist met Kroatische roots Goran Kajfeš, is het Subtropic Arkestra mogelijk de beste van de vele bands die Afrobeat, Ethio-jazz en bigband funk samenvoegen. Dit is nummer 3 (en tevens de laatste) in de ‘Reason Why’ trilogie en net als de twee eerdere delen, bevat het een bijzondere mix van covers, obscure worldbeat en psychedelische eigenaardigheden.
Label: Headspin recordings (2017), code: HEAD 024 | Distributie XANGO music | VIDEO

7- ‘SIM’ – João Farinha & Fado Ao Centro.
De titel van het laatste album van zanger en songwriter João Farinha –Sim– komt uit een gedicht van Ricardo Reis. Dit is een album dat nieuwe paden aflegt zonder af te wijken van de adel van ‘Fado de Coimbra’, het genre waaraan João Farinha zich al zoveel jaren heeft gewijd: nieuwe instrumenten en nieuwe sonoriteit omvatten poëzie, liefde en nostalgie. En, in de woorden van de auteur van het album, “hoewel de weg nieuw is, is de ziel van Coimbra volledig aanwezig.” Naast het literaire universum van Pessoa, bevat Sim de verzen van andere dichters ingewijd in de Portugese taal.
Label: Fado do Centro, code: SPA2018 | Distributie XANGO music | VIDEO

8- ‘Joyeuse Ville’ – Louise O’sman.
Voor dit eerste album ‘Joyeuse Ville’ werkt Louise O’sman samen met twee getalenteerde arrangeurs voor een delicaat arrangement dat werd geschreven voor vijf muzikanten. Expressieve muziek met accenten van klassieke muziek waarin je de temperingen, fluctuaties van het tempo en ritmische sessies hoort. Zowel zacht als intiem, inclusief als beleefd, valt het universum van Louise O’sman op door haar kracht, originaliteit en poëzie.
Label: Homerecords.be (2019), code: 4446211 | VIDEO

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan