spinner

De Nacht: Wereld

za 5 sep 2020 01:00 uur

Met muziek van Jacques Pellarin (Frankrijk), David Orlowsky Trio (De Balkan), Van Morrison (Noord-Ierland), Moudou Ould Mattalla (Mauritanië), Rabih Abou-Khalil (Lebanon), Ti-Coca & Toto Bissainthe (Haïti) en Gianmaria Testa (Italië).

 

1-
Al jarenlang vervoert accordeonist Jacques Pellarin de klanken van de Franse accordeonmuziek over de wereld. Geboren in Chambéry, begon hij een muzikale studie aan de accordeonacademie. Daarna is alles heel snel gegaan, eerste prijzen bij Internationale wedstrijden in Parijs, Genève, Frankfort, Bratislava, enzovoort. Vandaag komt hij met een nieuw album Accordeoa do Sul, met Braziliaanse Bossa en Samba nummers.
CD. Accordeoa do Sul – Jacques Pellarin. Label: Jacques Pellarin production (2020) | VIDEO

2-
Paris Odessa is het vierde album van het David Orlowsky Trio. De titels in dit album variëren van de pakkende Parijse wals tot een wilde taxirit door Boekarest en variëren qua technische vereisten tussen gemakkelijk te spelen en zeer veeleisend. Vanuit muzikaal oogpunt hebben we onze veelvoudige reisimpressies verwerkt. Talloze invloeden worden hoorbaar, al zijn we dit keer trouw gebleven aan onze roots, Klezmer muziek. Wat zou muziek zijn zonder de vele invloeden en verbindingen tussen culturen? Onze muzikale reis tussen Parijs en Odessa is dan ook een pleidooi voor ontmoeting, diversiteit en openheid.
CD. Paris Odessa – David Orlowsky Trio. Label: Sony Classical (2017), code: 88985386632 | VIDEO

3-
De in 1945 geboren Van Morrison produceerde, met zijn vocale- en songwriting talenten, instant klassiekers zoals de veel gecoverde Gloria en Here Comes The Night. Na met de New Yorkse producer Bert Berns te hebben gewerkt aan de Top-40 hit Brown Eyed Girl (1967), verhuisde hij naar een ander rijk. Er was nooit enige suggestie dat Van, een van de meest productieve opname- en hardst werkende live-artiesten van zijn tijd, ooit op zijn lauweren zou rusten.
CD. Keep me Singing – Van Morrison. Label: Caroline (2016), code: 5703574 | VIDEO

4-
Deze muziek heeft als achtergrond de historische handelsstad Chinguetti, in het noorden van Mauritanië (Sahara).

Gitarist Moudou Ould Mattalla en de zangeressen van El Mouna, nemen ons mee in de Moorse muziek, tussen gitaar-arabesk, ritmische improvisaties en palmboom-liederen.
CD. Mauritanie: guitare des sables – Moudou Ould Mattalla.
Label: Buda Musique (2006), code: 3017296 | VIDEO

5-
Blue Camel is een van de beste albums van de Libanese oud-speler Rabih Abou-Khalil. Het album (uit 1992) opent met Sahara, een betoverende melodie die zowel Arabisch als jazz kan zijn, als een van de beste solo’s van Abou-Khalil, een welomschreven intermezzo met heerlijk het unieke timbre van de oud. Het album eindigt met Beirut, genoemd naar de Libanese stad verscheurd door een burgeroorlog waaruit Abou-Khalil jaren geleden moest vluchten. Het nummer begint met een rustige oud-solo en bouwt vervolgens op naar iets chaotischer en steviger.
CD. Blue Camel – Rabih Abou-Khalil, Charlie Mariano, Kenny Wheeler, Steve Swallow, Milton Cardona, Nabil Khaiat & Ramesh Shotham. Label: Enja Records (1992), code : 70532 | VIDEO

6-
Haïti – Ti- Coca & Toto Bissainthe.
Ti-Coca komt uit het noordoosten van Haïti en speelt de ouderwetse meringue met zijn door accordeon geleide ensemble. Zachte en zwaaiende muziek met invloeden uit Cubaanse muziek. De laatste drie nummers zijn geïnterpreteerd door Toto Bissainthe en dateren van 1979.
CD. Haïti – Ti-Coca & Toto Bissainthe.
Label: World Network (1999), code: 32.373 | VIDEO

7-
Gianmaria Testa (1958 – 2016) was een Italiaanse singer-songwriter en gitarist. Testa begon met muziekoptredens in 1990 en in het begin van de jaren negentig won hij twee opeenvolgende hoofdprijzen op het Recanati Festival. Zijn eerste album Montgolfieres kwam uit in 1995 in samenwerking met het Franse label Bleu en Harmonia Mundi. Gedurende zijn muzikale carrière bleef Testa werken als stationschef op het treinstation in Cuneo, Italië. Hij zong in het Italiaans en Frans en zijn muziek vertoont overeenkomsten met folk, jazz en wereldmuziek.
CD. En Studio – Gianmaria Testa. Label: Le Chant du Monde (2017), code: 5742650.56 | VIDEO

Met dank aan:

 

 

 

Samenstelling: