spinner

De Nacht: Wereld

za 31 okt 2020 01:00 uur

Met muziek van: Global Riddims | Dandana | Nakany Kanté | La Crapaude | Marie Fielding | TMSA Young Trad Tour 2019 | Kristine Heebøll | Andreas Tophøj & Rune Barslund.

 

1-
Global Riddims.
Het album is een compilatie van 12 verschillende muziek genres, van ‘African Beats’ tot ‘Latin Tunes’, van de ‘Balkan Clubs’ tot de Favela’s in Rio.
Het album neemt je mee op een virtuele wereldreis van Bangladesh en Kinshasa naar Havana en Rio De Janeiro.
CD. Global Riddims, Volume 3. Label: NYP Records (2020) | VIDEO

2- Dandana.
Een collectief met musici uit Nederland, Senegal en Gambia. Hun sound is een eerbetoon aan traditionele West-Afrikaanse ritmes en grooves. Zij spelen op traditionele instrumenten gecombineerd met live drums, elektronische drumpads en een scala aan vintage synthesizers. Geïnspireerd door West-Afrikaanse Mandingo pioniers nemen ze u mee op reis door een nieuw universum.
CD. Free The System – Dandana. Crowdfunding. Label: Sebastiaan Bassleer (2020) | VIDEO

3- Nakany Kanté.
Voor de opname van haar 3e album profiteerde Nakany Kanté van haar verblijf in Guinee en nam het grootste deel van het album – gitaren, bassen, percussie, kora en achtergrondzang – op in studio’s aldaar, waardoor de plaat een ander geluid kreeg dan haar liedjes die in Barcelona waren opgenomen. Naast Mandingo-pop experimenteert ze met disco, Europese pop en de ballads uit de straten van Conakry, Guinee.
CD. De Conakry a Barcelona – Nakany Kanté. Label: Slow Walk (2020) – XANGO music, code: KM00720 | VIDEO

4-
La Crapaude.
Vier zangeressen die de gezongen sporen van hun voorouders volgen en de verhalen en landschappen van Wallonië laten trillen. Begeleid door percussie onthult La Crapaude haar nieuwe repertoire en weet, met veel energie, de Waalse poëzie over te brengen.
CD. Gote D’Èwe – La Crapaude. Label: Homerecords.be (2020) | VIDEO

5- Marie Fielding.
De Schotse violiste Marie Fielding komt met  tien nummers van grotendeels zelfgeschreven composities, nooit eerder gespeeld tot het eigenlijke opnameproces. Zo wilde Marie energie, emotie en flow vastleggen. Opgenomen in een organische omgeving, gericht op stemming en respons, in plaats van repeteren, plannen en streven naar perfectie.
CD. The Spectrum Project – Marie Fielding. Label: Rumford records (2020) – XANGO music, code: RUMCD04.

6- TMSA Young Trad Tour 2019.
Deze jaarlijkse Tour brengt de finalisten en winnaar van de BBC Radio Scotland Young Traditional Musician of the year samen. Het laat het beste jonge talent zien dat Schotland te bieden heeft en geeft een momentopname van het allerbeste van de Schotse traditionele- en folkmuziek. Het album bevat een mix van origineel materiaal, geschreven door de finalisten en traditionele deuntjes gearrangeerd door de muzikanten onder begeleiding van muzikale regisseurs Findlay Napier en Anna Massie.
CD. TMSA Young Trad Tour 2019. Label: XANGO music, code: TMSA19 | VIDEO

7- Kristine Heebøll.
Violiste Kristine Heebøll schreef tien Folk georiënteerde composities waarin ze wordt begeleid door piano. Kristine neemt ons mee op een ontdekkingsreis die begint in Brazilië. De titel van dit album refereert namelijk aan Pernambuk (Pernambuco) een hardhout uit dit Zuid-Amerikaanse land dat uiterst geschikt is voor de bouw van de strijkstok.
CD. Pernambuk: En Opdagelsesrejse I 11 Kapitler – Kristine Heebøll. Label: Go Danish Folk Music (2020), code: GO0620 | VIDEO

8- Andreas Tophøj & Rune Barslund.
De twee muzikanten behoren tot de toonaangevende Deense traditionele musici van hun generatie. Gespecialiseerd in viool en accordeon, maar ook met altviool, fluit en zang, hebben ze hun wortels in het schiereiland Jutland verenigd met speelwijzen uit Ierland, Finland en Noord-Amerika en ontmoetingen met muzikanten uit andere culturen om originele composities te creëren.
CD. Trails & Traces – Andreas Tophsløj & Rune Barund. Label: Trails & Traces – Andreas Tophøj & Rune Barslund. Go Danish Folk Music (2020), code: GO0320 | VIDEO

 

Samenstelling: