spinner

De Nacht: Wereld

za 28 nov 2020 01:00 uur

Met muziek uit Madagaskar, België, Zweden, Denemarken en Italië.

 

1- Muzikale grooves uit zowel het zuidoosten als het westen van Madagaskar. Modeste Hugues & Kilema begonnen samen aan een muzikale reis met als doel de boodschap van het redden van hun geliefde thuisland Madagaskar te verspreiden. Modeste Hugues is een bekroonde singer-songwriter en gitarist wiens muziek een mix is van traditionele Malagassische klanken. De onafhankelijke Kilema is de culturele ambassadeur van zijn vaderland Toliara, Zuid-Madagaskar. Hij is singer-songwriter en meester op de inheemse instrumenten.
Cd. Green World – songs from Magdascar – Modeste Hugues & Kilema. Label: Arc Music (2020), code: EUCD2930.

2- Een album met nieuwe muziek en frisse arrangementen van de meest toonaangevende werken uit de geschiedenis van Flairck. Deze nieuwe generatie muzikanten nam in 2017 de fakkel over van de succesvolle Nederlandse groep. Nu verkennen ze nieuwe paden en blazen ze Flairck nieuw leven in. Verwacht veel energie met een hedendaagse toets en een verfrissende kijk op een muzikaal verleden.
Cd. Back Alive! – Flairck.
Label: Homerecords.be (2020), code: 4446236 | VIDEO

3-
David Linx brengt dit album uit voor zijn 40-jarige carrière! Een geslaagd album waar muziek en poëzie in gelijke mate het oor boeien. Als in perfecte harmonie tonen de getalenteerde muzikanten om hem heen constant luisterend en reactievermogen. Elke titel raakt het doel.
Cd. Skin in the Game – David Linx.
Label: Cristal records (2019), code: CR 297.
Distributie: XANGO music | VIDEO

4- De Zweedse trollenband Trolska Polska met hun derde album. De rode draad in hun werkproces leidde ertoe dat alle muziek op het album samengebracht werd in één samenhangend verhaal; een klein verhaal uit het universum van trollen. Het verhaal wordt afgesloten met het nummer ‘Euphoria’ – tevens de titel van het album. De melodie probeert de vreugde vast te leggen die schuilt in ontmoeting, door middel van spel, dans en muziek.
Cd. Eufori – Trolska Polska. Label: GO Danish Folk music (2020), code: GO0720 | VIDEO

5- Een bijzondere combinatie. Tuur Florizoone op accordeon en Didier Laloy op bandoneon. Tegengestelden trekken elkaar aan, en dat is zeker waar voor deze twee Belgische muzikanten. Vlaams en Waals, Folk en Jazz. En voor de specialisten: diatonische en chromatische accordeon. Bovendien wordt aan de een een geweldig gevoel voor ritme & melodie toegeschreven en de ander staat bekend om zijn uitzonderlijke zin voor harmonie en verrassende klanken.
Cd. Didier Laloy & Tuur Florizoone. Label: Aventura musica (2012), code : AM006 | VIDEO

6- Tre Martelli is een Italiaanse folk- en traditionele muziekband. Sinds 1977 ontwikkelen zij werk rond de studie, het herstel en de popularisering van de traditionele muziekcultuur van de regio Piemonte in Noord-Italië. De kwaliteit en nauwkeurigheid van het veldwerk en de aandacht voor stilistische variaties in het gebied hebben geleid tot enthousiaste reacties van het publiek en lovende kritieken, zowel in binnen- als buitenland.
Cd. Italie: instruments de la musique populaire. Label: Buda Musique (2003), code: 3012932.

7- De uit Madagascar afkomstige accordeonist en singer/songwriter Régis Gizavo (overleden in 2017) woonde sinds de jaren negentig op Corsica, Frankrijk. Sinds 1995 vormt hij, samen met de Franse percussionist David Mirandon, een vast duo. Tijdens een tournee door Zuid-Afrika ontmoette het duo de Zimbabwaanse gitarist en singer/songwriter Louis Mhlanga. Evenals het duo heeft Louis Mhlanga een eigen stijl ontwikkeld die een mix is van traditionele Afrikaanse muziek met Westerse stijlen als jazz, soul en blues. Deze ontmoeting tussen gelijkgestemde musici leidde tot het ontstaan van het album Stories.
Cd. Stories РR̩gis Gizavo, Louis Mhlanga, David Mirandon. Label: Mariba (2006), code: 468142 | VIDEO

 

Met dank aan:

Samenstelling: