spinner

De Nacht: Wereld

za 17 apr 2021 01:00 uur

Met muziek uit Europa, Afrika en de Indische Oceaan.

 

1- Enya.
Al decennialang vormt de Ierse zangeres/ pianist/ componist Enya samen met haar tekstschrijver Roma Ryan en producer/ arrangeur Nicky Ryan een hechte drie-eenheid die het specifieke ‘Enya-geluid’ creëert: etherische zang met vocale (reeds opgenomen partijen), synthesizer en pulserende ritmes. Enya’s sprookjesachtige Keltische ‘new age’-muziek spreekt een groot publiek aan en daarom staat ze hoog op de ranglijst van bestverkopende Ierse artiesten. Dit album bevat Enya’s persoonlijke selectie uit haar uitgebreide oeuvre, waaronder het nummer Aníron, dat zij maakte en speelde voor Pieter Jacksons filmtrilogie The Lord Of The Rings.
CD. The very  best of Enya – Enya. Label: Warner Brothers (2009), code: 825646852277 | VIDEO

2- Pierre Vaiana.
Componist en saxofonist Pierre VaianaHome Records had zich een paar jaar teruggetrokken op Sicilië voor introspectie en om te reflecteren op de essentiële waarden van het leven. Nu is hij terug in België met een aantal fraaie composities, die hij hier met een sublieme band tot leven brengt. Melodieuze, melancholieke stukken waarin je de zon van Sicilië terug kunt horen.
CD. Amuri & Spiranza – Pierre Vaiana. Label: (2021), Home Records, code: 413309 | VIDEO

3- Sakili.
Vanaf de 17e-19e eeuw smeedden slaven uit Afrika en Madagaskar, tegen hun wil naar Mauritius getransporteerd, geleidelijk hun eigen identiteit in dit land van ballingschap.
Sakili presenteert een mix van walsen, polka’s, mazurka, Schotse muziek en séga-drumritmes, die oorspronkelijk werden uitgevoerd door de gevangen zielen bij zonsondergang en die hen aan hun Afrikaanse thuisland herinneren.
CD. Creole Sounds from the Indian Ocean – Sakili. Label: Arc Music (2021), code: EUCD2936 | VIDEO

4- Anuang’a Fernando.
Een Keniaanse danser en choreograaf die zich toegelegd heeft op traditionele Maasai dansen en hedendaagse Afrikaanse dans. Hij vormde zijn eigen dansgezelschap Maasai Vocals, dat bestaat uit zeven mannelijke Maasai dansers. De traditionele cultuur van de meeste Keniaanse gemeenschappen is stilletjes aan het verdwijnen, maar de Maasai houden nog vast aan hun gewaardeerde tradities, zowel de muziek als de dans.
CD. Maasai Footsteps – Anuang’a Fernando & Maasai vocals. Arc Music (2021), code: EUCD2940 | VIDEO

5- Samba Touré.
De legendarische Malinese zanger / gitarist Samba Touré keert terug met zijn meest persoonlijke en meeslepende album tot nu toe. Binga is de regio die de uitgestrekte ruimte onder de Saharawoestijn in Mali omvat. Dit is waar gitarist en zanger Samba Touré opgroeide, en het bezit nog steeds zijn hart.
CD. Binga РSamba Tour̩. Label: Glitterbeat (2021), code: GBCD 110. Distributie: XANGO Music | VIDEO

6- Claire Goldfarb.
In Little Drops neemt cellist Claire Goldfarb ons mee op een reis tussen wereldmuziek, hedendaagse en klassieke muziek, geïnspireerd door Bach. De Cello, stem, en een verstrengeling van klanken en ritmes.
CD. Little drops – Claire Goldfarb. Label: Home Records (2021)| VIDEO

 

Met dank aan:

Samenstelling: