spinner

De Nacht: Wereld

za 2 okt 2021 01:00 uur

Met muziek van Kadialy Kouyaté (Senegal), The Klezmatics (VS), Gotan Project (Frankrijk), Belcirque (België), Ethan Gold (VS), Katriona Taylor (VK), Jørgensen & Sørensen (Denemarken).

 

1- Kadialy Kouyaté.
In de Senegalese samenleving staat AADO voor morele gewoonten en waarden. In dit album raakt de betoverende muziek van Kadialy Kouyaté aan die principes en reflecteert ze op de Mandinka-cultuur. Als muzikant en songwriter, geboren in de geweldige lijn van Kouyaté Griot in Zuid-Senegal, omarmt Kadialy’s betoverende koraspel de kunst van het vertellen van verhalen, via de 21-snarige kora.
CD. AADO Senegalese Kora – Kadialy Kouyaté. LABEL: Naxos / Arc Music (2021), code: NXW76156. VIDEO

2- The Klezmatics.
Zij kwamen eind jaren ’80 voort uit de multiculturele churn van East Village in New York en werden een van de toonaangevende vaandeldragers van de voortdurende Klezmer-revival. Volgens de legende ontmoetten de oprichters van de band – violist Alicia Svigals, bassist Dave Lindsay, klarinettist Rob Chavez – elkaar in 1985 na het lezen van een advertentie in de Village Voice op zoek naar iemand die geïnteresseerd was in het spelen van Klezmer. Het drietal voegde veteraan Klezmer-trompettist Frank London, zanger Lorin Sklamberg en anderen toe en gaf al snel een avontuurlijke, nieuwe post-punk draai aan traditionele Jiddische muziek.
CD. Tuml=leben: The best of the first 20 years – The Klezmatics. LABEL: Piranha (2008), code: CDPIR 2233. VIDEO

3- Gotan Project.
Met het debuutalbum La Revancha Del Tango uit 2001 leverde het Franse Gotan Project een sterk visitekaartje af. Op voorbeeldige wijze vermengden Phillippe Cohen Salalle, Christophe H. Müller en Eduardo Makaroff melodieën uit de traditionele Argentijnse tango met moderne muziekvormen als dub en downbeat. De instrumentale bijdragen (o.a. op bandoneon en viool) van Argentijnse topmusici als Nini Flores en Gustavo Beijtelman worden ondersteund door de nieuwste beats uit de elektronische muziek. Door de wisselwerking tussen akoestische en elektronische instrumenten is Gotan Project ook live een ware belevenis.
CD. Lunático – Gotan Project. LABEL: Ya Basta! Records (2006), code: YAB 02 CD. VIDEO

4- Belcirque.
La Grande Fête is een toepasselijke titel. Verhalen vertellen vormt de kern van het werk van de Brusselse band Belcirque. Een album vol zonnige Zuid-Amerikaanse beats, harmonieën en verhalen die je meenemen naar een andere tijd en plaats. La Grande Fête voegt een Latijns-Amerikaans tintje toe aan de cocktail van Belcirque ‘s eclectische repertoire.
CD. La Grande Fête – Belcirque. LABEL: Arc Music (2021), code: EUCD2943. VIDEO

5- Ethan Gold.
De Amerikaanse singer-songwriter Ethan Gold debuteerde in 2011 veelbelovend met het album Songs From A Toxic Apartment. Kort daarna kreeg hij in een supermarkt een bizar ongeval en liep hij hersenschade op. Hij kon zelfs niet meer praten. Toch maakte Ethan Gold nog een aantal platen. Het laatste album in de rij is: Earth City 1: The Longing. Het is het eerste deel van een trilogie.
CD. Earth City 1: The Longing – Ethan Gold. LABEL: Electrik Gold (2021), code: EGEG2021. Distr. Integral – Sjuul Kok. VIDEO

6- Katriona Taylor.
Een internationale singer/songwriter met sterke melodieën en tedere teksten. De kracht van deze zangeres ligt in haar veelzijdigheid.
Ze verkent een gebied waar jazz, pop en soul elkaar ontmoeten. Haar zelfverzekerde zang wordt erg goed ondersteund door een zevenkoppige band.
CD. Blind Passion – Katriona Taylor (2020). Distributie: Angie Lemon. VIDEO

7- Jørgensen & Sørensen.
Als je Deense volksmuziek zegt, ontkom je niet aan de legendarische violist Steffan Søgaard Sørensen, die op dit album de viool speelt. Het ritmisch veilige en energieke spel doet de oude tweeritten bubbelen van het leven en het verlangen om te dansen. Het is niet voor niets dat hij heeft bijgedragen aan het binnenhalen van de zeven Danish Music Awards. Hij wordt begeleidt ​​door de ragtime pianist Kristian Jørgensen, die we verder kennen uit de jazz- en blues scene.
CD. RÅ og USØDET – Jørgensen & Sørensen. LABEL: GO Danish Folk Music (2021), code GO1921. VIDEO

Met dank aan:

Samenstelling: