spinner

De Nacht: Wereld

za 30 okt 2021 01:00 uur

Met muziek van: Richard Galliano & Sylvain Luc (Frankrijk) – Fabrizio Savino (Italië) – Timba MM (Amerika/Cuba) – Rachel Magoola (Uganda) – Vinding, Villén, Tophøj (Denemarken) – Al Bilali Soudan (Mali) – Antimufa (NL/Argentinië) – Chris Jones (Wales/VK),

 

1- Richard Galliano, een van de beste accordeonisten van onze tijd, staat bekend als de “ontdekker van de accordeon in de jazz”. Zijn tegenhanger op dit album is Sylvain Luc, een al even begaafde gitarist. Geïnspireerd door de eeuwige chansons van Edith Piaf ontmoeten de twee virtuozen elkaar voor de veelgeprezen jazzy improvisatie op bekende melodieën.
CD. La Vie en Rose – Richard Galliano & Sylvain Luc. LABEL: Milan records (2015), code: 399 604-2. VIDEO-1 / VIDEO-2

2- The Rising Sun is het nieuwe trioproject onder leiding van de Italiaanse gitarist en componist Fabrizio Savino. Het album is een mix van elf tracks, twee standaards en negen originele composities. Het is het resultaat van de samenwerking met de Italiaanse contrabassist Luca Alemanno en Sebastian Merk, een van de beste drummers van de Berlijnse muziekscene.
CD. The rising sun – Fabrizio Savino, Luca Alemanno, Sebastian Merk. LABEL: Inner Urge Records (2021), code: IURCD001. Distr. XANGO music. VIDEO

3- Timba MM (uitgesproken als ‘Timba emmay emmay’) brengt hedendaagse Cubaanse composities geïnspireerd door Latijnse klassiekers en mixt deze met klassieke muziek, jazz, funk, samba, flamenco en folk. Michel Medrano Brindis vormde Timba MM met zijn vrienden Mathieu Sénéchal en Adam Goulet. Ze componeren hun eigen nummers, geïnspireerd door hedendaagse Cubaanse artiesten.
CD. Outstanding – Timba MM. LABEL: Arc Music / Naxos World (2021), code: NXW76127-2. VIDEO

4- Resilience: Songs of Uganda markeert de terugkeer van de Oegandese beroemdheid Rachel Magoola als een van de invloedrijke stemmen en meest gevierde muziekartiesten van haar land. Rachel is al lang een prominente figuur in de hedendaagse Oegandese cultuur, van haar tijd bij de legendarische ‘Afrigo Band’ tot haar geprezen liefdadigheidswerk. Ze keert nu triomfantelijk terug met een album dat de ontberingen belicht die de Oegandese natie heeft doorstaan, en viert de vasthoudendheid en het vermogen van de mensen om te herstellen van tegenspoed.
CD. Resilience: Songs of Uganda – Rachel Magoola. LABEL: ARC Music (2021), code: EUCD2948. VIDEO

5-
Op Microkosmos, het nieuwe album van Mads Vinding, bevinden we ons in gezelschap van fluitiste en zangeres Linnéa Villén en volksmuziekviolist Andreas Tophøj. Vliegende solo’s en eigen liedjes gaan hand in hand met de oudste Deense melodie die we kennen – uitgevoerd door muzikanten die elkaar inspireren en uitdagen door alle genres heen.
CD. Mikrokosmos – Vinding -Villén-Tophøj. LABEL: GO Danish Folk music (2021), code: GO0521. VIDEO

6- De groep Al Bilali Soudan is opgesteld door vaders en zonen, ooms en neven Toeareg, griot uit Timboektoe, Noord-Mali. Het overwegend traditionele repertoire wordt razendsnel aangepast en geïmproviseerd. Het is dansmuziek. Het is cultuurbehoud. Het moedigt mensen aan die vanwege oorlog en rebellie uit hun huizen zijn gevlucht. Het is moderne muziek, uitgevoerd op oude instrumenten. Net als de polyglot regio waar ze wonen, zijn de teksten in het Tamasheq, Song hai, Frans en Engels.
CD. Tombouctou – Al Bilali Soudan. LABEL: Clermont Music (2021), code: CLEO029. Distr. XANGO music. VIDEO

7- Antimufa is een band uit Amsterdam. Zij spelen muziek in de genres Tango, Jazz & Wereldmuziek. De music klinkt als die van Astor Piazzolla, Mercedes Sosa, John Zorn. Het repertoire bestaat uit covers en eigen werk. Spontane improvisatie toegevoegd aan klassieke tango’s, milonga’s en folkloristische ritmes creëren een landschap van gedetailleerde texturen, krachtige melodieën en verfijnde geluiden.
CD. New ways of Argentinian music – Antimufa. LABEL: Patagonia (2015), code: 001. VIDEO

8- Chris Jones zingt al meer dan 20 jaar traditionele volksliederen uit Wales. Hij heeft liedjes opgepikt als student in Engeland en van zingen op festivals en sessies in de landen van de Britse eilanden gedurende meer dan 20 jaar. Chris was oorspronkelijk een niet-begeleide traditionele zanger, maar later integreerde hij de liedjes in zijn eigen arrangementen en interpretaties op gitaar en bouzouki in het traditionele folk-idioom in zowel het Welsh als het Engels. Hij ziet het proces van de volksmuziek heel erg als een historische en levende traditie in ontwikkeling.
CD. Dacw’r tannau – Chris Jones. LABEL: Gwymon (2015), Code: CD020. VIDEO

 

Met dank aan:

Samenstelling: