spinner

De Nacht: Wereld

za 27 nov 2021 01:00 uur

Met muziek van Solia (België), Klezmokum (Nederland), Amina Alaoui (Marokko), Jensen & Bugge (Denemarken), The Secret Trio (Turkije, Armenië, Macedonië), Kaiorda (Italië).

 

1- Solia. De exquise combinatie tussen een accordeon en een nyckelharpa om op subtiele wijze de traditie van de muziek in Wallonië (België) opnieuw te beleven. Solia verspreidt en herschikt muzikale schatten uit hun thuisland. Ze brengen traditionele melodieën en liederen tot leven waarvan de manuscripten in musea worden bewaard of op zolders zijn verloren.
CD. Tous les parfums – Solia. LABEL: Home Records (2021), code: 4446244. VIDEO

2- Klezmokum. Opgericht in Amsterdam in 1989 door componist, pianist, arrangeur Burton Greene samen met klarinettist Marcel Salomon – die al zijn hele leven “doordrenkt” is van joodse culturele muziek. Luisteren naar Klezmokum is de wereld rondreizen door traditionele Joodse culturen, een vroegere wereld binnengaan en dan terugkeren door de ritmische vitaliteit en spontaniteit van geïmproviseerde jazz naar de huidige realiteit.
CD. Jew-azzic park – Klezmokum. LABEL: BVHaast (1995), code: CD 9506. VIDEO

3- Amina Alaoui. Anders dan haar meeste Noord-Afrikaanse collega’s zingt de Marokkaanse Amina Alaoui de eeuwenoude liederen alleen, slechts begeleid door ud en viool. Deze transparante bezetting geeft haar alle vrijheid om de prachtige melodieën rijkelijk te versieren. Haar magistrale medespelers voegen er hun eigen fantasievolle decoraties aan toe. Een ontspannen, subtiel en subliem samenspel.
CD. Alcantara – Amina Alaoui. LABEL: Ethnic (1998), code: B 6872. VIDEO

4- Jensen & Bugge is het verhaal van de Deense Mette Kathrine Jensen Stærk (accordeon) en Kristian Bugge (viool), die opgroeiden in dezelfde buurt, maar elkaar voor het eerst ontmoetten op het conservatorium en in 2001 het duo Jensen & Bugge vormden. Als duo zijn ze een van Denemarkens succesvolste duo’s binnen de traditionele instrumentale Deense volksmuziek.
CD. Greatest hits – Jensen & Bugge. LABEL: GO Danish Folk Music GO0721. VIDEO

5- Een Armeniër, een Turk en een Macedoniër komen elkaar tegen in New York. Deze ontmoeting leidde uiteindelijk tot deze cd. The Secret Trio bestaat uit Ara Dinkjian (ud), Tamer Pinarbasi (kanun) en Ismail Lumanovski (klarinet). De Turkse zangeres Sezen Aksu is ook te horen op dit album. The Secret Trio toont op vakkundige wijze hoezeer de muziek van Armenië, Anatolië en het Balkangebied met elkaar zijn verweven.
CD. Three of us – The Secret Trio, LABEL: Kalan (2015), code: 673. VIDEO

6- Sàfar, van de Italiaanse groep Kaiorda, is een werk dat in een caleidoscoop van zintuigen, beelden, geluiden, geuren en kleuren oproept, over de reis van de ziel, op het moment van verandering en bewustzijn. Maar het beschrijft ook een echte fysieke reis door de havens, naar de huizen van de volkeren van de midden zee. Het is een zee die verbindt en ontmoetingen mogelijk maakt; een zee die wordt opgevat als een vloeibaar continent en een kruispunt van beschavingen.
CD. Sàfar – Kaiorda. LABEL: Kaiorda (2010), code: 5/2010. VIDEO

 

Met dank aan:

 

 

 

Samenstelling: