De Nacht: Wereld | Concertzender.nl :: Radio
spinner

De Nacht: Wereld

za 14 mei 2022 01:00 uur

P u u r  :  R o m e  /  I t a l i ë .
Onderdeel van een serie gewijd aan verschillende wereldsteden.

Speellijst:


1-
Wij beginnen met de compilatie van een tiental Italiaanse artiesten, waaronder:
Claudio Villa, Giuseppe di Stefano, Carlo Buti, Ernesto Bonini, Dean Martin, Mario Lanza, Mario Marini, Gina Lollobridgida, Enzo Belmonte & Toto Cutugno.
CD’s: Café Roma, 100% Canzoni Italiane & Bella Ciao. VIDEO

2- Riccardo Cocciante.
Riccardo is in Vietnam geboren uit een Italiaanse vader en een Franse moeder. Vanaf zijn dertiende woont hij in Italië. Nog eens dertien jaar later brengt hij zijn eerste album uit. Er volgen verscheidene lp’s in Italië en Frankrijk, tot hij in 1983 in de Verenigde Staten het album Sincerita opneemt, samen met enkele leden van de band Toto. Het levert hem een gelijknamige internationale hitsingle op. Veel succes heeft hij, ook in Nederland, met het nummer Margherita.
CD. L’amore – Riccardo Cocciante. LABEL: Sony (1995), code: 4784702. VIDEO

3- Angelo Branduardi.
Angelo is een Italiaans zanger, componist en musicus. Hij verhuisde al op jonge leeftijd met zijn familie naar Genua, waar hij opgroeide. Vanaf zijn zesde leerde hij vioolspelen. Vele werken van Branduardi zijn gemaakt in samenwerking met zijn vrouw Luisa, die de meeste teksten ervoor schreef. De muziekstijlen van Branduardi zijn gevarieerd, van middeleeuws, renaissance en barok tot modern.
CD. The best of Angelo Branduardi. LABEL: Tre Colori (2013), code: 0208927 TRM. VIDEO

4- Paolo Conte zanger.
Componist en tekstschrijver van liedjes voor andere zangers en later voor zichzelf. Zijn korrelige, holle stem verleent een speciale charme aan zijn treurige, soms melancholische teksten. Hij componeerde filmmuziek en een musical, Razmataz. Als beeldend kunstenaar had hij tentoonstellingen in Londen van zijn grafiek en schilderijen. Paolo Conte studeerde rechten en was advocaat. Hij vierde op 6 januari jl. zijn 85ste verjaardag.
CD. Gong-oh: best of Paolo Conte. LABEL: Universal (2011), code: 0602527875750. VIDEO

5- Andrea Bocelli.
Italiaanse tenor, die zowel klassieke als populaire muziek zingt. Tevens zingt hij in enkele opera’s en is hij een muziekproducent. Bocelli werd in Italië algemeen bekend na zijn overwinning op het Festival van San Remo in 1994 met Il mare calmo della sera. Tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Turijn in 2006 heeft Bocelli het nummer Because we believe gezongen. Voor de Nederlandse versie van dit album Amore heeft hij het nummer opgenomen met Marco Borsato.
CD. Amore – Andrea Bocelli. LABEL: Universal (2006), code : 9876015. VIDEO

6- Gianmaria Testa.
Prezioso is een kostbare herinnering aan de in 2016 overleden Italiaanse singer-songwriter Gianmaria Testa. Zijn vrouw Paola Farinetti stelde dit postume album samen uit privé-opnamen. Een intiem portret van de man met schorre, doorrookte zangstem en gitaar. Frankrijk was het eerste land buiten Italië dat de uit Piemonte afkomstige Testa ontdekte. Hij wordt dan ook wel de meest ‘Franse’ van de Italiaanse zangeres genoemd. De op 57-jarige leeftijd aan kanker overleden singer-songwriter was discreet en vriendelijk in de omgang maar krachtig in zijn woorden, liederen en ideeën.
CD. Prezioso – Gianmaria Testa. LABEL: Bonsai Music (2019), code: BON190103. VIDEO

7- Italian treasury: Folk music and song of Italy. Een album uit de collectie van Alan Lomax, Amerikaanse folklorist en musicoloog (overleden in 2002). Alan Lomax was een van de grootste verzamelaars van volksmuziek van de 20e eeuw en bracht duizenden liederen bijeen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, West-Indië, Italië en Spanje. De Treasury, opgenomen in 1954-55, is enorm qua bereik en concept en weerspiegelt de vocale en instrumentale diversiteit van een ruraal, pre-industrieel Italië op een moment waarop snelle sociaaleconomische veranderingen de gemeenschappen en mensen waaronder deze vitale mondelinge tradities zijn, fundamenteel veranderen.
CD. Italian treasury: Folk music and song of Italy. LABEL: Rounder Records (1999), code: RRCD 1801. Alan Lomax

Met dank aan:

Samenstelling: