De Nacht: Wereld | Concertzender.nl :: Radio
spinner

De Nacht: Wereld

za 6 aug 2022 01:00 uur

Franse accordeonisten: Jo Privat | Marc Berthoumieux | Marc Perrone | Galliano-Piazzolla | Yann Tiersen.

1- Jo Privat (overleden in 1996) was een Franse accordeonist en componist. Hij speelde vele jaren in Le Balajo, een musette-club, Rue de Lappe in Parijs, waar hij samenwerkte met onder meer Django Reinhardt. Jo Privat componeerde zo’n vijfhonderd werken, waarbij hij beïnvloed werd door de zigeunercultuur, Amerikaanse jazz en de doedelzak. Zijn stoffelijke resten bevinden zich op de Parijse begraafplaats Père-Lachaise.
CD. Le gitan blanc: L’accordéoniste de Paris 1945-1958 van Jo Privat. LABEL: Frémeaux & Associés (2014), code: FA 5446. Le BalajoVIDEO

2- Dit is het 1e album van Marc Berthoumieux, opgenomen op het ‘Jazz Contre Band’ festival in Annemasse, Haute Savoie, op 6 november 1999. De live-opname werd in januari 2000 gemixt door Marc en zijn broer en uitgebracht door het label Pigmalion, eveneens in 2000. Het album Les Couleurs d’ici is een echte traktatie van begin tot eind, zowel voor wat betreft de kwaliteit van de composities als voor de interpretaties.

CD. Les couleurs d’ici – Marc Berthoumieux. LABEL: Pigmalion (2000), code: 591402/1 – VIDEO

3- Zoon van Italiaanse immigranten, geboren in Frankrijk, bracht zijn jeugd door in de buitenwijken van Parijs. Hij werd eerst gitarist, maar het lied van Brel, Vesoul, met accordeonist Marcel Azzola en vooral de Cajun-muzikanten, waren voor Marc Perrone doorslaggevend om te kiezen voor de diatonische accordeon (een bi-sonore knoppenaccordeon, die wanneer je een knop indrukt en trekt of duwt, je een andere toon krijgt). Hij componeerde veel muziekstukken voor film, theater en televisie.
CD. Les p’tites chansons de Marc Perrone. LABEL: Rue Bleue (2008), code: BLC 70011 – VIDEO

4- Het label Milan Music heeft de tweede discografische samenwerking van Astor Piazzolla en Richard Galliano opnieuw uitgegeven, ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de dood van Astor Piazzolla (4 juli 1992). Astor Piazzolla en Richard Galliano’s eerste discografische samenwerking dateert uit 1986 voor de show van Jorge Lavelli in de Parijse Comédie-Française: El Sueño de Una Noche de Verano. Op het album Famille d’artistes, speelt Richard Galliano de muziek van Astor Piazzolla, begeleid door een 3-tal musici.
CD. Famille d’artistes van Astor Piazzolla en Richard Galliano. LABEL: Milan Records (2013), code: 3994202 – VIDEO

5- Yann Tiersen. Al op jonge leeftijd had Tiersen grote interesse voor muziek. Hij bracht zijn jeugd door in Rennes, waar hij viool en piano leerde spelen, en vervolgens orkestdirectie. Hij bespeelt zeer veel instrumenten, waaronder piano, viool, gitaar, accordeon en melodica. Daarna begon hij muziekstukken te schrijven voor theater en korte films. In 2001 kwam de soundtrack uit van de film: Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, die een groot succes werd, wereldwijd.
CD. Le fabuleux destin d’Amélie Poulain : Yann Tiersen (Componist). LABEL: Labels (2001), code: 8108052 – VIDEO

 

Met dank aan:

 

Samenstelling: