De Nacht: Wereld | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

De Nacht: Wereld

za 18 mrt 2023 01:00 uur

Met de volgende artiesten : Duplex (België), Kayah & Goran Bregović (Polen), The Incredible String Band (USA), Nigel Kennedy & Kroke (UK-Polen), Alan Stivell (Frankrijk) en Fernando Lameirinhas (Portugal-NL).

 

1- Duplex.
Het Belgische tandem bestaat uit twee professionals: Didier Laloy (diatonische accordeon) en Damien Chierici (viool), die een kleurrijke editie realiseerde, opnam en publiceerde. Met de 14 titels op het album hebben de artiesten te maken gehad met tal van muzikale uitdagingen en genre-spellen. Met als resultaat dat we hier en daar een opwindende opname te horen krijgen die een reis is door de sferen van wereldmuziek, neofolk en wat jazztinten. Dit alles is doordrongen van vintage en traditionele elementen, die de muziek een bepaald gewicht geven. Het moet zeker worden vermeld dat Laloy en Chierici instrumentalisten van hoge kwaliteit zijn, en dat hun constante “dialogen” potentiële luisteraars de hele tijd wakker houden. CD. Maelstrom – Duplex. LABEL: Zig Zag World / Arc music (2023), code EUCD2959. VIDEO

2- Kayah & Goran Bregović.
Dit is het vijfde studioalbum van de Poolse zangeres Kayah, en de eerste in samenwerking met Goran Bregović. De samenwerking tussen deze twee Slavische supersterren is een vermakelijke en intrigerende mix van pop- en folk elementen. Hoewel Goran Bregovic in de VS misschien wat bekender is vanwege zijn soundtrack voor Time of the Gypsy, wordt Kayah kritisch bekeken als zangeres en tekstschrijfster. Alle nummers op deze cd zijn door haar vanuit hun verschillende talen in het Pools vertaald. Ze heeft een donkere, smeulende stem die uiterst verleidelijk is en heeft haar instrument volledig onder controle.
CD. Kayah & Bregović – Kayah & Goran Bregović. LABEL: RCA Records (2004), code: 74321-724142. VIDEO

3- The Incredible String Band.
Beschreven als een van de meest boeiende groepen die uit de esoterische jaren zestig voortkwamen, was The Incredible String Band, in wezen het duo van Mike Heron en Robin Williamson. Hun geluid bestond uit beklijvende Keltische volksmelodieën aangevuld met een verscheidenheid aan Midden-Oosterse en Aziatische instrumenten. In de zomer van 1968 gaf The Incredible String Band een opmerkelijk concert in de legendarische grote zaal van de ‘Fillmore East’ in New York City. Het concert werd opgenomen door de geluidsdesk van de zaal.
CD. Live at the Fillmore 1968 – The Incredible String Band. LABEL: Hux (2013), code: HUX 137. VIDEO

4- Nigel Kennedy & Kroke.
Nigel Kennedy is een van de belangrijkste violisten van Engeland. Deze protégé van Yehudi Menuhin wordt geroemd om zijn virtuoze techniek, grote muzikaliteit en populariteit in zowel de klassieke als populaire muziekwereld. In de Poolse stad Krakau ontmoette Nigel Kennedy het trio Kroke, dat in 1992 opgericht is door Tomasz Kukurba (viool, altviool), Jerzy Bawol (accordeon) en Tomasz Lato (contrabas). Kroke speelt moderne zelf gecomponeerde werken geïnspireerd op authentieke klezmer, Arabische en zigeunermuziek. Op het album East Meets East spelen Kennedy en Kroke samen de sterren van de hemel. Zangeres Natacha Atlas zingt prachtig op het 1e nummer van het album: Ajde Jano.
CD. East Meets East – Nigel Kennedy & Kroke. LABEL: EMI (2003), codes: EMI 5575122 + EMI 5575112. VIDEO

5- Alan Stivell.
De koning van de Keltische harp, Alan Stivell, heeft een mythische schaduw geworpen op de Bretonse muziek en de folk revival sinds hij begin jaren ‘60 doorbrak in de folkscene. Het album Human / Kelt is het eerste van drie die terugblikken op de lange carrière van Alan Stivell. Meerdere tracks verwijzen regelrecht terug naar de eerste track van zijn eerste plaat in 1961, Harpe Celtique en is hier geactualiseerd in aanwezigheid van componist en muzikant Yann Tiersen (bekend om zijn song-track van de film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain).
CD. Human / kelt – Alan Stivell. LABEL: World Village WV479132. VIDEO

6- Fernando Lameirinhas.
Een Portugees-Nederlands componist, tekstschrijver, zanger en gitarist. Met zijn broer Antonio begon hij hier te musiceren en trad hij tussen 1966 en 1970 op als het soulduo Jess & James en scoorden enkele hits. In 1975 verhuist Fernando Lameirinhas naar Amsterdam. In de loop der jaren ontwikkelde hij een eigen stijl die een combinatie van fado met invloeden uit samba is. Hij werkte samen met veel verschillende musici, waaronder Stef Bos, Frank Boeijen, BLØF en Henny Vrienten.
CD. Fadeando – Fernando Lameirinhas. LABEL: Biram BIR 990201. VIDEO

Met dank aan:

Samenstelling: