De Nacht: Wereld | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

De Nacht: Wereld

za 15 apr 2023 01:00 uur

Muziek uit Sardinië van: Tenore San Gavino de Oniferi | Actores Alidos | Totore Chessa & uit Italië van: Paolo Conte | Mario Lanza | Ennio Morricone.

1- Tenore San Gavino de Oniferi.
De menselijke stem is het eerste instrument dat de mens tot zijn beschikking heeft gehad. De Sardijnse artiesten weten dat maar al te goed. Het TENOREN koor hoort daar zeker bij en bevestigt zijn waarde met het album waar wij naar gaan luisteren. De tenorzang vindt meestal plaats met de intrede van de solist aan wie de taak is toevertrouwd om het eerste couplet en de tonaliteit van het stuk voor te stellen, gevolgd door de harmonieën van de andere componenten die geluiden creëren met een archaïsche charme dankzij de keelklank en betekenisloze lettergrepen. De TENOREN bieden in een repertoire dat de traditie van Sardinië waar ze vandaan komen respecteert.
CD. 
E prite tottu custu – Tenore San Gavino de Oniferi.
LABEL: Felmay (2007), code: FY 8118. VIDEO

2- Actores Alidos.
Het repertoire van Sardijnse vrouwenliederen, gepresenteerd door het vrouwenvocaal kwintet Actores Alidos, speelt zich af tussen traditie en nieuwe klanken. Liedjes om kinderen te rocken, religieuze rituelen te vieren, te beschermen tegen ziekte, de angst voor eenzaamheid te verdrijven, hartstochtelijke liefdes op te roepen en hun dagelijkse werk te verlichten met speelse verzen. Het vrouwenlied, gewaardeerd om zijn harmonische en interpretatieve schoonheid en vooral om de waardevolle sociale rol die het speelde in de gemeenschap, begeleidt alle levensfasen, van geboorte tot dood.
CD. Galanìas : Canti delle donne Sarde – Actores Alidos.
LABEL: Finisterre (2015), code: FT 65. VIDEO

3- Paolo Conte.
In Europa is de Italiaanse zanger, pianist, componist en tekstschrijver Paolo Conte al tientallen jaren een bekende en geliefde muzikale persoonlijkheid, maar in de Verenigde Staten werd hij pas bekend in 1998, toen Nonesuch een Best Of Album werd uitgebracht. Het album Reveries is ook bedoeld voor de Amerikaanse markt, het is een verzameling klassiekers uit Conte’s omvangrijke oeuvre. De muzikale pastiche van Paolo Conte is een unieke mix van chanson, cabaret en jazz en zit vol humor en fantasie. Daardoor blijft de rokerige, relaxte croonerzang en zijn nostalgische kleurrijke muziek, onweerstaanbaar.
CD. Reveries – Paolo Conte.
LABEL: None (2003), code: 7559-798182. VIDEO

4- Mario Lanza.
Geboren in Philadelphia in 1921, overleden in Rome in 1959, was een Amerikaans-Italiaanse operatenor en een Hollywoodfilmster die veel succes oogstte in de jaren vijftig van de twintigste eeuw. Zijn stem was volgens velen minstens van het niveau van de beroemde tenor Enrico Caruso, die hij speelde in de film “The Great Caruso” uit 1951. Mario Lanza kon zingen in alle muziekgenres. Hoewel zijn emotionele stijl niet alom werd geprezen door de critici, was hij immens populair bij het grote publiek. CD. Greatest hits – Mario Lanza.
LABEL: RCA Records (2009), code: 88697-422042. VIDEO

5- Ennio Morricone.
Met beroemde film soundtracks als A Fistful Of Dollars (1965), The Good, The Bad and The Ugly (1966) en The Untouchables (1987) vestigde Ennio Morricone zijn naam als een van de beste filmcomponisten van zijn generatie.
Hij werd in 1928 in Rome geboren en toonde al op zesjarige leeftijd een natuurlijk vroegrijpe talent, hij schreef zijn eerste compositie.
CD. The best of Ennio Morricone – Ennio Morricone (Componist). LABEL: RCA (1984), code: 74321-289842 – RCA PD 70324. VIDEO

6- Totore Chessa.
In het oosten van Sardinië ligt de stad Irgoli en een zeer interessante persoon, Totore Chessa. Hij speelt op een kleine diatonische accordeon, dit instrument heeft het meest bijgedragen om de traditionele muziek levend te houden in Sardinië. Totore Chessa’s liefde voor de accordeon heeft hem ertoe aangezet om honderd accordeons van over de hele wereld te verzamelen en elk jaar het accordeonfestival te organiseren. Hij is enthousiast over zijn cultuur en zorgt ervoor dat iedereen met wie hij in contact komt, mee wil doen.
CD. Organittos – Totore Chessa.
LABEL: New Tone (1996), codes: 0006743 NT – New Tone NT 0006743. VIDEO

Met dank aan:

Samenstelling: