De Nacht: Wereldmuziek | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

De Nacht: Wereldmuziek

zo 9 apr 2017 00:00 uur
Genre: Wereldmuziek

Een hele nacht wereldmuziek gemaakt en verzameld door Benno Wormgoor

 

Blok 1           Louisa Lyne – Debyut

We starten deze wereldmuzieknacht met het album Debyut van de Zweedse Louisa Lyne.

Louisa Lyne is een Zweedse zangeres, afkomstig uit Malmö. Sinds enkele jaren richt ze zich vooral op luisterliedjes in het Jiddisch en hun geschiedenis. Sinds 2010 speelt Louisa op een permanente basis met de muzikanten van het ensemble Di Yiddishe Kapelye, die op accordeon, viool, cello, contrabas, gitaar en piano te horen zijn.

 

Blok 2          Lakocha – Stani Jano 2016

Uit Moskou komt de folkgroep Lakocha. Met zangeres Luba Ponjkina brengt de band luisterliedjes die deels instrumentaal, deels gezongen zijn. Onlangs heeft de groep haar 2e album uitgebracht, vol met Macedonische-, Bulgaarse- en Russische liederen. Geniet het komende uur van deze Oosteuropese ‘luisterliedjes’, maar U moet gissen waarover ze gaan.

 

Blok 3          Aziza Brahim – Abbar el Hamada (2016)

Ballingschap is het belangrijkste thema in het werk van Aziza Brahim. De zangeres groeide dan ook op in een vluchtelingenkamp in Algerije nadat haar geboortestad Laayoune in 1975 werd bezet door het Marokkaanse leger. Brahim behoort tot de Sahrawi: een woestijnvolk dat, net als de Marokkanen, een claim legt op de Westelijke Sahara. Het zijn vooral de elektrische gitaar en de bluesy stem van Aziza die dit fraaie album kleuren. Dat daarbij het lot van de Sahrawi-vluchtelingen beter bekend wordt bij een groter publiek is een belangrijke bijvangst.

 

Blok 4          Dobranotch – Maxopka (2017)

Dobranotch is een internationaal gezelschap, gevestigd in Sint Petersburg. De groep bestaat uit muzikanten afkomstig uit verschillende delen van de voormalige Sovjet-Unie en het Midden-Oosten. Ze spelen Balkan en klezmermuziek, geïnspireerd door de tradities van deze landen.

 

Blok 5         The Klezmatics – Apikorsim Heretics

De New Yorkse klezmerband The Klezmatics viert dit jaar zijn 30-jarige jubileum!
De groep kan beschouwd worden als de ambassadeur van het Jiddisch en de klezmerwereld. Daarbij schromen zij niet hun muziek te mixen met andere meest uiteenlopende muziekstijlen. In hun muziek komen zij op voor sociale rechtvaardigheid en stellen zij ook hedendaagse onderwerpen aan de kaak. Onlangs hebben ze nog enkele optredens gegeven in Nederland, in het kader van hun Jubileum. De Concertzender was daarbij aanwezig en maakte opnamen.

 

Blok 6         Madboojah Project – Madboojah Project

Madboojah Project is ontstaan uit een samenwerking tussen Shlomi Avratz en Udi Ben Knaan, beide zijn bekende en gerespecteerde muzikanten in de Israëlische muziekscene. Udi is een echte meester van vele etnische snaarinstrumenten, zoals: Indian Sitar, Afghaans Rabab, Perzische Tar, Spaanse gitaar, Turkse Saz, Didgeridoo en Griekse Lira.
Direct besloten ze om dit unieke project te vormen – Madboojah Project.

 

Blok 7         Jaakko Laitinen – Näennäinen

Voor hun vierde langspeler gaat het Finse kwintet Jaakko Laitinen & Väärä Raha (voor de gelegenheid aangevuld met de Deens-Macedonische klarinettist Bjonko en de uit Berlijn afkomstige balalaika-speler Morgan Nikolay) verder in op het elan van voorganger ‘Lapland-Balkan’ uit 2013. ‘Näennäinen’, dat zich losweg laat vertalen als “schijnbaar” of “blijkbaar”, voelt eigenlijk meer aan als een Balkan-plaat, al zocht Laitinen voor ‘Kännissä Ja Pilvessä’ inspiratie bij een Griekse rembetiko-klassieker van Anestis Delias. De melodie van opener ‘Valheet Ja Kalheet’ heeft dan weer wortels in Russisch-Oekraïense muziektraditie en ‘Aman’ heeft dan weer een oriëntaals tintje.

 

Blok 8         Yemen Blues – Yemen Blues  (2011)

Yemen Blues is een Israelische band rondom de charismatische zanger Ravid Kahalani. Hij combineert Joods, Arabisch-islamitische en West-Afrikaanse muziekstijlen met een rockende groove, en funky blazers. Kahalani werd geboren in een joods-Jemenitische familie. Met zijn muziek overstijgt Yemen Blues nationale, etnische, religieuze en muzikale grenzen.

 

Blok 9         Rokia Traoré – Né So (2016)

Het leven van Rokia Traoré stond even op zijn kop toen haar vaderland Mali eind 2012 onder de voet gelopen dreigde te worden door moslimextremisten. Haar nieuwe album ‘Né So’ (Thuis) weerspiegelt die heftige periode. “Je kunt je niet voorstellen hoe het is uit angst je huis en haard te moeten verlaten als je het niet zelf hebt ondervonden”, zegt de ranke Afrikaanse (42), die als diplomatendochter een groot deel van haar leven in Europa doorbracht. Ze studeerde in Brussel, waar ze nog altijd een appartement heeft. Het ene deel van het jaar verblijft ze in Europa, het andere deel in de Malinese hoofdstad Bamako.

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan