spinner

De Vroege Wereld

za 8 dec 2018 07:00 uur

Met muziek uit Spanje, Ierland, Afrika, Franse Antillen, Nederland.

 

 

1-
‘Matanzas’ van Don The Tiger.

De titel ‘Matanzas’ van het album van Don The Tiger is ook de naam van een kustplaats in Cuba, bekend als de geboorteplaats van de ‘rumba’, een seculair genre van Cubaanse muziek met dans, percussie en zang, gebaseerd op Afrikaanse tradities, evenals op de in Spanje gevestigde ‘coros’. Met de expressieve stem van Don The Tiger zullen we ontdekken hoe de Cubaanse ‘bolero’ op een soepele manier in botsing kan komen met experimentele opnametechnieken, hoe de geest van Andalusische processies naast videogamemuziek kan bestaan ​​en hoe de Catalaanse ‘sardana’ kan veranderen in een kubistische stam van achtergrondmuziek.
Cd. ‘Matanzas’ – Don The Tiger. Label: Crammed Discs (2018).  VIDEO

2-
‘Let the Cards Fall’ van The Breath.

Het tweede album van het duo Rioghnach Connolly en Stuart McCallum, dat de kern vormt van The Breath uit Manchester. De groep slaagt erin alternatieve folk een beetje minder overdreven te brengen. Alles staat terecht in dienst van de mooie stem van zangeres en fluitiste Rioghnach. The Breath presenteert ons een mengeling van de Ierse traditionele muziek, de pop uit Manchester en moderne productietechnieken; een huwelijk tussen folk en de grote moderne stad.
Cd. ‘Let the Cards Fall’ – The Breath. Label: RealWorld (2018) – [PIAS].  VIDEO

3-
‘What Heat’ van Bokanté en het Metropole Orkest.

De betekenis van het Creoolse woord ‘bokanté’ is in het Nederlands uitwisseling. Het album ‘What Heat’ is een samenwerking tussen het multiculturele collectief Bokanté met drie drummers, vier gitaristen en zangeres Malika Tirolien en het veelzijdige Metropole Orkest. Het resulteert in een muzikale diversiteit tussen West-Afrikaanse ritmes, de delta blues en symfonische kunst. Fascinerende ritmische en swingende muziek van hoog niveau.  Afwisselend in het Creools en het Frans gezongen.
Cd. ‘What Heat’ – Bokanté + Metropole Orkest. Label: RealWorld (2018) – [PIAS].  VIDEO

 

Samenstelling: