spinner

De Vroege Wereld

za 16 feb 2019 07:00 uur

Met muziek uit België, Turkije, Persië, Iran en Zweden.

1- ‘Blue Silence’ van Tristan Driessens & Robbe Kieckens.

Tristan componeert en speelt oud en heeft veel mooie melodieën geschreven, sommige al op jonge leeftijd. Robbe speelt percussie. Zij begonnen hun samenwerking in 2010 met de folkgroep. Niet lang daarna richt het duo de blik op het Oosten met de oprichting van succesvolle projecten rond Ottomaanse muziek en grensoverschrijdende ‘world fusion’. In de zomer van 2016 besluiten zij om terug te keren naar de bron. Het resultaat: dit album ‘Blue Silence’ met twaalf ‘Dancing Tales’ waarin de invloed van Europese folk duidelijk hoorbaar is.
CD. ‘Blue Silence’ – Tristan Driessens & Robbe Kieckens. Label: Homerecords.be (2018), code: 413309. VIDEO

2- ‘Waiting for the Dawn’ van Ooldouz Pouri.

Ooldouz Pouri is een zangeres uit Iran die in Noorwegen met Noorse musici een album opnam met oude Perzische liedjes van de Azerbeidzjaanse minderheid in Iran, waar zij ook toe behoort. ‘Waiting for the Dawn’ is een toepasselijke titel voor een album waarin wordt teruggegaan naar een tijd waarin vrouwen nog solo mochten zingen in Iran. Ze zingt de liedjes, die vooral gaan over de liefde in al haar aspecten, in het Azeri, een taal die verwant is aan het Turks. De muziek doet denken aan de Balkan, Zuid-Amerika en Portugal, maar de Oriënt klinkt er toch vooral in door. De band is verrassend goed – met een Noorse bassist, gitarist en accordeonist, aangevuld met een Iraanse percussionist.
CD. ‘Waiting for the Dawn’ – Ooldouz Pouri. Label: KKV (2018), code: FXCD455. Distributie: XANGO music. VIDEO

3- ‘Reflections & Odysseys’ van het trio Rymden.

Pianist en componist Bugge Wesseltoft, drummer Magnus Ostrom & bassist Dan Berglund vormen het Rymden trio. Hun eerste album ‘Reflections en Odyssee’, combineert een sterke persoonlijkheid met een energie die soms geassocieerd wordt met Scandinavische jazz. Het trio test de grenzen van bestaande vormen terwijl ze nieuwe muzikale territoria vrijmaken. Het resultaat is een muziek aangedreven door een ruwe dynamiek, pakkende melodieën en een episch en filmisch geluid, gedragen door subtiele elektronische manipulatie tussen piano en ‘Fender Rhodes’, terwijl de drummer en de bassist alle mogelijke geluiden uit hun instrumenten halen. Een explosieve ontmoeting van het trio Rymden, dat in het Zweeds: ‘Buitengewone tijd’, betekend.
CD. ‘Reflections & Odysseys’ – Rymden. Label: Jazzland.rec. [PIAS], code: J87.W223.020.

VIDEO

 

Samenstelling: