spinner

Disc-Cover!

vr 11 jan 2019 20:00 uur
Genres: Folk | Pop
Componisten: Johannes Kerkorrel | Paul Simon

Belangwekkende albums uit de folk- en rootsmuziek historie door Marius Roeting.

Bij Zuid Afrikaanse muziek wordt snel de naam van Ladysmith Black Mambazo genoemd. Zij werden bekend dankzij het Graceland album van Paul Simon. Miriam Makeba, vrijheidsstrijder in woord en muziek, is een andere grote bekende.

Gert Vlok Nel is een hedendaagse singer-songwriter die in Nederland een aardige fanschare kent. In het theater gokken we op Amanda Strydom en wellicht heeft u al eens gehoord van Koos Kombuis? Maar Johannes Kerkorrel en die Gereformeerde Blues Band? Laat dat nu juist een van de grondleggers van de alternatiewe Afrikaans zijn. Een destijds geheel tegendraadse en vernieuwende aanpak van het Zuid Afrikaanse en in het Afrikaans gezongen lied.

Johannes Kerkorrel was een drijvende figuur waar huidige songwriters schatplichtig aan zijn. Ralfh Rabie, de echte naam van Kerkorrel, was oorspronkelijk journalist en maakte in zijn vrije tijd muziek. Tegen het apartheidsregime. Als blanke zong hij subtiel, verdekt, geraffineerd over de misstanden in zijn land. Toen hij vanwege het mixen van teksten van toenmalig president de Klerk in zijn muziek ontslagen werd als journalist pakte hij de muziek als professie op. In 1989 verscheen het album Eet Kreef van Johannes Kerkorrel en die Gereformeerde Blues band (waarin onder meer ook Koos Kombuis). Het werd een groot succes, ook in Zuid Afrika, maar niet minder in vooral België. Kerkorrel mixte op het album diverse stijlen als folk, cabaret, kleinkunst, chanson, pop en rock met als smeermiddel de Afrikaanse taal.

Ondanks tegenwerpingen en –werkingen van het regime werd Kerkorrel een gerespecteerd persoon. Jaren later werd hij door Nelson Mandela uitgenodigd om tijdens zijn inauguratie te spelen. Kerkorrel bleef opnamen maken, zonder de Gereformeerde Blues Band, ging samenwerkingen aan met onder meer Stef Bos en verzorgde voor de toenmalige BRT radiocolumns over de toestand in Zuid Afrika. Toch werd het grote succes van Eet Kreef nooit meer  geëvenaard. Eind 2002 verhing Ralph Rabie zich en de omstandigheden over zijn zelfgekozen dood zijn nog steeds niet opgehelderd. Met Eet Kreef laat hij een memorabel album na, dat in deze uitzending van Disc-Cover onze aandacht krijgt.

Playlist:

Johannes Kerkorrel en die Gereformeerde Blues Band – Eet Kreef  – Ariola BMG 260 454

 1. Sit dit af 4.53
 2. Tronk 5.51
 3. Liefde 3.23
 4. Ossewa 3.55
 5. Hillbrow 4.02
 6. Donker donker land 6.14
 7. Energie 3.31
 8. BMW  6.28
 9. Ou ou lied van Afrika  5.46
 10. Ry 4.29
  Johannes Kerkorrel – Bloudruk – HKM 2000204
 11. Derde Wêreld 1.50
 12. Halala Afrika 6.10

 

Alle tekst & muziek: Johannes Kerkorrel, behalve track 8: Daggadirk-Uys, J Kerkorrel, Andre Letoir en track 9:  Mariaan de Jong, trad

 

Samenstelling: