spinner

Disc-Cover!

vr 8 feb 2019 20:00 uur

Belangwekkende albums uit de folk- en rootsmuziek historie door Marius Roeting. Vanavond de LP Blues in Chicago van Blind Blake

 

Wolverlei wordt door vele kenners de belangrijkste en beste Nederlandstalige akoestische folkgroep ooit genoemd. Slechts twee elpees maakten ze. Een van de drijvende krachten achter die groep was Kees van der Poel. Daarvoor al belangrijk in de formatie Wargaren. Van der Poel is een Multi-instrumentalist (oa. trekzak, draailier, naast snaarinstrumenten). Tegenwoordig toert hij met zijn oude maat Leo Wijnkamp. Wijnkamp is wellicht niet zo bekend in Nederland, maar internationaal timmerde deze gitarist behoorlijk aan de weg. Zo belandde hij in de jaren zeventig op het Kicking Mule label van Stefan Grossman, toerde met Grossman, Marcel Dadi, John Renbourn en Davey Graham. Wijnkamp is een autoriteit in de ragtime voor gitaar, een passie die hij deelt met Van der Poel.  Hun interesse gaat dan met name uit naar de magistrale gitarist Blind Blake. Van der Poel kan hele verhandelingen over de technische kant van het spel van Blake houden. Dat hebben we er maar uitgelaten, maar in deze Disc-Cover staat Van der Poel’s keuze voor het meesterwerk centraal: Blind Blake Blues in Chicago. Die elpee schafte hij aan in de jaren zestig en hij was en is nog steeds verslingerd aan dat album. Hij zegt daarzelf over: “Blues in Chicago’ is een verzamel LP in de Classic Jazz Masters serie van het Riverside label met heruitgaven van oude 78-toeren platen van Blind Blake uit de jaren 1926-1932 op Paramount Records. Het is mijn lievelingsplaat en inmiddels een collectors item. De editor van de serie was een Nederlandse kunsthistoricus, filosoof en blues en jazz verzamelaar Hans R. Rookmaaker (boek: Jazz, blues, spirituals, Wageningen: Zomer & Keuning, 1960)”.

Wij stellen u integraal het album voor, voorzien van commentaar door van der Poel en vullen het aan met een track van Wolverlei en Leo Wijnkamp. Dat laatste met name als introductie op de opnamen voor de reeks Acoustic Roots van de Concertzender op 3 maart, waarin Kees van der Poel en Leo Wijnkamp een concert zullen geven.  Snarenplukkers opgelet dus!!!

 

Wolverlei – Wind tegen – Universe DLS-50

1.    Moeder Mijn Hondje Is Zo Ziek-Verkeerde May (trad) 3.42

 

Blind Blake – Blues in Chicago – Riverside Records RLP 8804

2.    West Coast Blues 3.09

3.    Early Morning Blues 2.52

4.    Down The Country 2.33

5.    Back Biting Bee Blues 2.46

6.    One Time Blues 2.37

7.    Dry Bone Shuffle 2.39

8.    Doggin me Mama Blues 3.12

9.    Goodbye Mama moan 2.45

10.  Lead Hearted Blues 2.34

11.  Let Your Love Come Down 2.28

12.  Fighting The Jug 2.53

13.  Hastings Street 3.11

14. Too Tight Blues No 2 2.54

15. Georgia Bound 3.20

16. Rope Stretchin Blues part 1 2.59

17. Rope Stretchin Blues part 2 2.46

 

Leo Wijnkamp – The incredible Leo Wijnkamp – Medimuse 2018

18.  Return of Dr Hackenbusch (Wijnkamp) 4.41

 

Samenstelling: