Folk It! | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Folk It!

vr 26 mei 2023 19:00 uur

Folkit! mediterranee

Aflevering: Syrian Cassette Archives

 

Mark Gergis. een Irakese Amerikaan,  is sinds 1997, na zijn bezoek aan Damascus en Aleppo een verwoed verzamelaar geworden van muziekcassettes uit Syrië. Cassettes waren toentertijd een populair medium voor verspreiding van allerhande  muziek, uiteenlopend van klassieke Arabische muziek,  dabke en andere chaabi tot vogelgeluiden; cassettes uit alle delen van het land en afkomstig uit van allerlei bevolkingsgroepen , zoals Assyriërs, Armeniers en  Koerden.

Zeker na de destructieve ellende  waarin Syrië  sinds 2011 verzeild is geraakt,  heeft  deze verzameling alleen maar aan belang gewonnen

Deze unieke en nog steeds groeiende collectie heeft Mark Gergis gelukkig niet voor zich zelf gehouden, maar algemeen toegankelijk gemaakt. Samen met de Syrische dj en onderzoeker  Yamen Mekdad  is hij begonnen zijn cassettes te digitaliseren, te documenteren en te ontsluiten voor alle geïnteresseerden.  Dit project met de naam Syrian Cassette Archives is een ware schatkamer aan prachtige, veelal onbekende muziek.

In deze uitzending van Folkit! Mediterranee hoort wat fragmenten uit de omvangrijke collectie. Voor veel meer muziek en informatie  verwijzen wij u naar de website  van het Archief zelf.

link :   Syrian Cassette Archives

 

 

Speellijst:

1 Gomidas Band – Halima  8’35

Gomidas Band with Hovsep (2002)

2  Fariha Al Abdullah -Jalsat Safaa (Buzuq) – Serenity Session (Buzuq) 12’33

3 Mayada Al-Ali – Hedi, Hedi (Slowly, Slowly) 11.00

4 Salah Haleel- La ya Kalbi (Oh No, My Heart!) 8’02

Dabket Al Malek Alfuratia – 1 (King’s Dabke of the Euphrates – vol.1)

5  Rakan Sabha – Rabi Ah (Oh, Dear God!) 9’39

6  Ajmal Al Qasa’ed Al Shaabya (Best Folk Poems – vol. 1) 8’52

Samenstelling: