spinner
Oud

Documento

zo 21 nov 2010 15:00 uur
Componist: Anoniem

Een leerzaam programma met oude muziek. De serie Muziek uit Vrouwenkloosters. Muziek uit de 15de en 16de eeuw, gevonden in zes vrouwenkloosters op de Duitse Lüneburger Heide: Laat gregoriaanse muziek en liederen in de volkstaal geïnspireerd door de Moderne Devotie. Deel 4 met muziek uit de kloosters Medingen en Isenhagen.

Klooster Medingen werd in de 13de eeuw gesticht als cisterciënzer klooster. Het klooster had een scriptorium waar veel gebedenboeken, liturgische teksten en liederen geschreven werden, vooral na de kloosterreformatie in de 15e eeuw.
De handschriften zijn in de loop der eeuwen over de hele wereld verspreid. De muziek zonder notenlijnen komt waarschijnlijk uit de 15e en 16e eeuw en past geheel in de traditie van de Moderne Devotie.
De prachtige handschriften (bijna 1500 zijn afkomstig uit Medingen) en melodieën uit Medingen zijn rijk geornamenteerd en kennen een grote stemomvang en lange jubilae. Dat wijst op een geoefende zangtraditie in het klooster.
Klooster Isenhagen.            kloster Isenhagen.jpg
Ook Isenhagen werd in de 13e eeuw opgericht als cisterciënzer klooster. In het archief bevinden zich 7 handschriften uit de middeleeuwen, waarvan 5 voor het dagelijkse koorgebed. Een 6e, uit de 13e eeuw, is voor het gebruik in de mis en het laatste is een verzameling hymnes.
De andere fragmenten zijn uit de 15de en 16de eeuw.
De in totaal 60 middeleeuwse, bewaard gebleven, gezangen staan vooral in het teken van de transcendentie en dienen voor het zich verdiepen in het hogere.
Een bijzondere vondst in de bibliotheek van Isenhagen is het ‘Cantionall Büch oder Kirchengesenge’, in 1573 gedrukt in Wittenberg met een zeer vroege Matthaeuspassion, integraal te horen in dit programma.
Anoniem.
1. Crucifixum in carne.
2. Conversus est dominus/Benedictus es domine. Fit porta Cristi. Martir insignis. Criste qui lux es.
3. Historia von dem Leiden und Sterben unseres Herren und Seligmachers Ihesu Christi.
4. Christus resurrexit. Laudes Salvatori/Crist is upstande.
Ensemble Devotio Moderna, Hannover olv. Ulrike Volkhardt.
CD Loff unde ere: Cantate C 58033
CD Herre, unser Herrscher: Cantate C 58036

Samenstelling: