spinner
Oud

Documento

zo 9 jan 2011 15:00 uur
Componist: Anoniem

Een leerzaam programma met oude muziek. Deel 6 en slotdeel in de serie Muziek uit Vrouwenkloosters. Muziek uit de 15de en 16de eeuw, gevonden in zes vrouwenkloosters op de Duitse Lüneburger Heide: laat-gregoriaanse muziek en liederen in de volkstaal geïnspireerd door de Moderne Devotie. Deel 6: klooster Walsrode.

Klooster Walsrode werd aan het eind van de 10e eeuw gesticht, waarmee het ook het oudste van de zes Heidekloosters is. Pas in de 13e eeuw kan men met zekerheid zeggen dat het om een Benediktijner klooster ging. In 1527 werd de reformatie in het Vorstendom Lüneburg ingevoerd, maar het klooster bood nog lange tijd weerstand tegen deze vernieuwing.
De bronnen die voor de cd-serie zijn gebruikt kl Walsrode Stiftsdamen int.jpgwerden in 1649 gemaakt in opdracht van Anna Magdalena von Jettebrock. Twee van de vijf boeken die in het klooster bewaard zijn gebleven, zijn ingebonden in Middeleeuwse fragmenten die ook nog gezangen bevatten. Er zijn vanwege branden en plunderingen maar twee 15e-eeuwse fragmenten bewaard gebleven.
Toch is op te maken dat de gezangen in Walsrode bijzonder intensief waren. Men heeft de muziek op de cd kunnen reconstrueren aan de hand van aanwijzingen in andere bronnen. Bijzonder is het ‘Ein Kindlein so löblich’, dat waarschijnlijk was gewijd aan de speciale verering van het kind Jezus in het klooster.
Anoniem.
1. Gaudent in celis. Sanctum est verum lumen. 
2. De una vergine.
3. Litanei.
4. Allein Gott in der hohe sei ehr. Nu kom der Heiden heiland. Mein Seel erhebet den Herrn. Cristum wir sollen loben schon. Ein Kindelein so löbelich. Cristum wir sollen loben schon. Belobet seistu Jesu Crist. Ein Kindelein so löbelich. Von Himmel hoch da komm ich her. 
5. Da Jesuss an dem Creuze stundt, Erbarm Dich mein o Herre Godt. Vorlehn uns freden gnediglich.
Ensemble Devotio Moderna, Hannover olv. Ulrike Volkhardt.
CD ‘Vorlehn uns Freden gnediglich’: Cantate C 58035

Samenstelling: