spinner

Een Os op het Dak

zo 7 mrt 2021 17:00 uur

Een Os op het Dak, aflevering 24: De Os in tijden van Corona #11.


Vandaag de vierentwintigste aflevering van
Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht. In december 2020 verscheen een tweede druk.

Sinds de vorige aflevering is er weinig veranderd en nog altijd zijn de concertzalen gesloten, dus optredens voor publiek zijn helaas ook een jaar na de uitbraak van corona nog altijd niet mogelijk. Velen hopen op een terugkeer naar ‘normaal’, de pre-coronatijd waarin we probleemloos concerten konden bezoeken, naar bioscoop, ballet en theater konden gaan, maar ook achteloos het vliegtuig konden nemen om in verre oorden vakantie te vieren.


De urgentie van de klimaatcrisis lijkt door het coronageweld te worden ondergesneeuwd maar violist Tim Kliphuis maakt zich ernstig zorgen over de teloorgang van onze planeet, die hij heeft verklankt op zijn cd
The Five Elements. Hij vroeg Mieke van Zonneveld, stadsdichter van Hilversum om een ode te schrijven aan de elementen Aarde, Lucht, Water en Vuur, waaraan Van Zonneveld nog een vijfde toevoegde: Quintessens. Kliphuis schreef er instrumentale muziek bij, die hij opnam met bevriende musici. Vandaag een opname van de eerste track Aarde.

 

 

Het Australische slagwerkensemble Speak Percussion bracht een portret-cd uit van Thomas Meadowcroft, hiervan vandaag The Great Knot voor drie slagwerkers.

Piccolospeelster Ilonka Kolthof en Ralph van Raat brachten eind 2019 de cd Halo uit, vernoemd naar het gelijknamige stuk van vroegere Concertzendermedewerker Bart Spaan.

De Oostenrijkse componist Thomas Wally bracht vorig jaar de cd Jusqu’à laurore uit. Hiervan klonken in aflevering 16 al twee stukken, vandaag Soliloquy II: You made your excuses and left, voor viool..

De 1e druk van de Os is uitverkocht, maar via boekenbestellen.nl ontvangt een exemplaar van de 2e druk.

 

1. Tim Kliphuis. Aarde [zie afbeelding]

Tim Kliphuis, viool & leiding.  Gelegenheidsensemble.

2. Thomas Meadowcroft. The Great Knot.

Speak Percussion.

3. Bart Spaan. Halo. 

Ilonka Kolthof, piccolo. Ralph van Raat, piano.

4. Thomas Wally. Soliloquy  II ‘You made your excuses and left’, voor viool. 

Ivana Pristasová, viool.

 

Samenstelling & presentatie: