Een Os op het Dak | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Een Os op het Dak

zo 6 jun 2021 17:00 uur

Een os op het dak 27: De Os in tijden van Corona #14. Werken van Grażyna Bacewicz, Toshio Hosokawa, Geraldine Mucha & Gillian Whitehead.


Vandaag de zevenentwintigste aflevering van
Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht. In december 2020 verscheen de tweede druk.

Helaas staat de cultuursector helemaal achteraan bij de versoepelingen van de coronamaatregelen. Met ingang van juni zijn de zalen weliswaar weer toegankelijk voor publiek, maar onder draconische voorwaarden. Elke bezoeker moet een negatieve coronatest kunnen overleggen – zelfs als hij of zij al volledig gevaccineerd is. Bovendien blijft ook de 1,5 meterregel van kracht. Ondertussen mag je wel ­sekswerkers, overvolle terrassen en dito supermarkten bezoeken, zónder je te laten testen.

Gelukkig blijven er mooie nieuwe cd’s verschijnen, die enige troost bieden in deze gure tijden. Op hun album The Boulanger Legacy brengen de violist Merel Vercammen en de pianist Dina Ivanova een ode aan Nadia Boulanger, die les gaf aan ontelbaar veel componisten van naam en faam én de erfenis van haar zus Lili in ere hield. Onder haar studenten was ook de Poolse Grażyna Bacewicz (1909-1969), wier muziek zelden in ons land wordt uitgevoerd.

Bekender is de Japanse componist Toshio Hosokawa (1955), van wie de cd Solo verscheen in de gelijknamige reeks van het label Kairos. Van hem klinken vandaag de betoverende 2 Japanese Folk Songs voor harp solo.

Iets ouder is de cd Macbeth van Geraldine Mucha (1917-2012), die direct na WOII haar echtgenoot vanuit Schotland naar Tsjechië volgde, waar ze de rest van haar leven zou blijven wonen. In haar muziek klinken zowel Slavische als Schotse invloeden door, zoals te horen in haar levendige Pianoconcert uit 1961.

De Nieuw-Zeelandse Gillian Whitehead (1941) studeerde onder anderen bij Peter Sculthorpe en Peter Maxwell Davies en woonde en werkte enige tijd in Europa, voor ze terugkeerde naar haar vaderland. Haar Three Improvisations for Solo Oboe ademen een grote ruimtelijkheid.

De 1e druk van Een os op het dak is uitverkocht, maar via boekenbestellen.nl ontvangt u een exemplaar van de 2e druk.

1. Grażyna Bacewicz. Sonate nr. 3 voor viool en piano.

Merel Vercammen, viool. Dina Ivanova, piano.

2. Toshio Hosokawa. 2 Japanese Folk Songs.

Virginie Tarrete, harp.

3. Geraldine Mucha. Pianoconcert.

Patricia Goodson, piano.

Hradec Králové Philharmonic Orchestra olv. Andreas Sebastian-Weiser.

4. Gillian Whitehead. Three Improvisations for Solo Oboe

Vilém Veverka, hobo.

 

Techniek,

Samenstelling & presentatie: