Een Os op het Dak | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Een Os op het Dak

zo 1 aug 2021 17:00 uur
Componist: Louis Andriessen

Een os op het dak 29: De Os in tijden van Corona #16

V

andaag de negenentwintigste aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht. In december 2020 verscheen de tweede druk.

Leek het einde van de pandemie eindelijk in zicht, rukt plots de Delta-variant op en veroorzaken de versoepelingen rond het nachtleven een nieuwe golf van besmettingen. Zo zitten we opnieuw opgescheept met beperkende maatregelen en dreigen zelfs onze vakanties in de soep te lopen.

De afgelopen periode bracht bovendien een reeks jobstijdingen vanaf het front van de nieuwe muziek. Op 21 juni overleed Ad van ’t Veer, onvermoeibaar promotor van eigentijdse componisten en oprichter van het Festival Nieuwe Muziek in Middelburg. Vijf dagen later stierf de Amerikaanse, politiek geëngageerde componist Frederic Rzewski en op 1 juli verloren we ook diens geestverwant Louis Andriessen, de laatste der ‘Notenkrakers’.

Vandaag een eerbetoon aan Louis Andriessen, in de vorm van een aantal scènes uit zijn opera Theatre of the World, zijn vijfde en laatste avondvullende opera. Hij voltooide deze in 2016 en zijn levenslange mede-‘Notenkraker’ Reinbert de Leeuw dirigeerde de wereldpremière met het Los Angeles Philharmonic Orchestra en de Nederlandse première met het Asko|Schönberg in Theater Carré.

In een interview met Thea Derks constateerde Andriessen droogjes: ‘Ik heb nog nooit een nieuwe klank gevonden. Klanken, dat is meer iets voor popmusici.’

De live registratie van de wereldpremière verscheen in 2017 op cd. Hieruit vandaag zes scènes.

De 1e druk van Een os op het dak is uitverkocht, maar via boekenbestellen.nl ontvangt u een exemplaar van de 2e druk

 

Louis Andriessen.

Theatre of the World scene 1-6.

Los Angeles Philharmonic Orchestra en solisten

olv. Reinbert de Leeuw

 

 

 

 

 

 

Samenstelling & presentatie: