Het Strijkkwartet | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Het Strijkkwartet

zo 28 aug 2022 12:00 uur

Egon Wellesz (1885-1974) – Strijkkwartet no.1, opus 14 (1912)

5. Allegro energico (laatste van vijf delen)

Uitvoerenden: Dartington String Quartet

Opname: BBC

Othmar Schoeck (1886-1957) – Strijkkwartet nr.1, in D-gr.t., op. 23 (1913)

2. Intermezzo. Allegretto

Uitvoerenden: Minguet Quartet

CD: MDG

Alexander von Zemlinsky (1871-1942) – Strijkkwartet nr.2 , opus 15 (1913-15)

Sehr Mässig – Heftig und leidenschaftlich, Moderato – Andante mosso – Allegretto – Adagio, Schnell, Andante – Mit energischer Entschlossenheit – Allegro molto – Langsam – Andante – Noch langsamer

Uitvoerenden: Brodsky Quartet

CD: Chandos

 

Onder de eerste leerlingen van Schönberg bevond zich Egon Wellesz, die overigens pas in de jaren veertig, toen hij al naar Engeland geëmigreerd was, elementen van de dodecafonie in zijn muziek heeft toegepast. Zijn muziek speelt zich op de scheidslijn tussen tonaal en atonaal af.

De Zwitser Othmar Schoeck was korte tijd bij Max Reger in de leer. Hij schreef uitermate lyrische vocale en orkestrale werken en twee strijkkwartetten.

Het Tweede strijkkwartet van Alexander von Zemlinsky is hoogstpersoonlijk van toon. Hij reageerde daarin op de affaire van zijn zuster Mathilde Schönberg met de jonge schilder Richard Gerstl. Schönberg verwerkte de emotionele verschrikkingen daarvan in zijn eigen Tweede strijkkwartet. Maar ook Zemlinsky werd door deze affaire geraakt en met terugwerkende kracht ook aan een eerdere mislukte liefde zijnerzijds herinnerd, namelijk die voor zijn jonge leerlinge Alma Schindler, die kort daarop bij Gustav Mahler introk.

 

Samenstelling & presentatie: