Let’s Movie! | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Let’s Movie!

za 19 jan 2008 00:00 uur

Soundtracks uit films wereldwijd. Brasileirinho (Finland/Brasil 2005).

Regisseur Miki Kaurismäki heeft al eerder in de film ‘Moro no Brasil’ uit 2002 laten zien dat hij zijn hart heeft verpand aan Brazilië. Ook dit keer speelt muziek de hoofdrol. In ‘Brasileirinho’ laat Mika Kaurismäki zowel de geschiedenis als de vitaliteit van choro zien. Choro is rond 1870 in Rio de Janeiro ontstaan. Lokale nieuwe groepen begonnen voor de gein Afro-Braziliaanse ritmes te spelen onder Europese melodieën en harmoniën van muziekstijlen als de polka en de wals. Pas nadat één van de belangrijkste componisten van het genre succes oogstte in Parijs, namelijk Pixinguinha met zijn band Os Oito Batutas, kreeg de choro erkenning in Brazilië. Toch kreeg de Samba snel veel meer aandacht en ook zorgde later de Bossa nova ervoor dat de Choro in de vergetelheid raakte. Maar… vandaag de dag is Choro levendiger dan ooit…
In de film‘Brasileirinho’ staat Trio Madeira Brasil centraal. Trio Madeira bestaat uit Marcello Gonçalves op gitaar, Zé Paulo Becker op gitaar en Ronaldo Souza op mandoline. Mika Kaurismäki volgt Trio Madeira en vele andere Choro muzikanten op de voet. Thuis… tijdens repetities, in barretjes, op straat en tijdens het grote concert in Rio de Janeiro.
Agenda
Op 13 en 20 januari 2008 presenteert De Uitkijk in Amsterdam in twee speciale sessies een indrukwekkend drieluik van Bob Entrop. De drie films handelen over het leven van Roma en Sinti in Nederland, hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en muziek.
http://www.uitkijk.nl/