¡Mambo! | Concertzender.nl :: Radio
spinner

¡Mambo!

za 21 jan 2023 14:00 uur
Genres: Latin | Latin jazz
Tags: Latin Jazz | Mambo

In deze tweede aflevering aandacht voor de Mambo-muziek uit de driehoek Cuba, Puerto Rico en New York City. Deze is voortgekomen uit drie componenten: son, danzón en rumba, en uitgegroeid tot een swingende muzieksoort door de toevoeging van jazz. In deze uitzending komen de zogeheten Charanga-rage en de opkomst van de Conjunto, beiden uit Cuba, aan bod.

 

Met de Cubaanse revolutie in 1959 viel het Amerikaanse toerisme naar Havana weg. De musici in de vele hotels en nachtclubs waren werkloos geworden. Velen vertrokken daarom naar New York City maar ook naar Puerto Rico, waar eensklaps de hotels uit de grond werden gestampt. Voor New York City betekende dit een herleving van de Cubaanse muziek. Dit was tevens het begin van de zogeheten Charanga-rage, met swingende orkesten met viool en fluit.

Naast de Charanga kwamen er ook zogenoemde Conjuntomusici uit Cuba; orkesten met een uitgebreide blazersectie. In de jaren 60 waren er wel degelijk dansorkesten in Cuba, maar in die periode was het voor Cubanen wel moeilijk geworden opnamen te maken, als gevolg van het cultureel embargo tegen Cuba. Begin jaren 60 kwam er een einde aan de Charanga-rage en gingen de orkesten uit New York over naar de Conjuntomuziek. Ze hoopten met deze muziek hun publiek vast te houden.

1. A los Embales
Los Munequitos de Mantanzas
2. Marchetta
Orquesta Belisario Lopez
3. Chan Chan
Compay Segundo
4. Los Tamalitos de Olga
Jose Fajardo
5. Toda La Verdad
Pupi Legaretta
6. Me voy pa’l Batey
Orquesta Broadway
7. A Puerto Rico
Ray Barretto
8. El Venedor de Mangos
Charlie Palmieri
9. Oyeme Mulata
Johnny Pacheco
10. Ahi na ma
La Sonora Matancera
11. Mis dos Motores
Myrta Silva
12. El vaiven de mi Carreta
Orquesta Aragon
13. Guaguanco pa’ los Rumberos
Roberto Faz
14. Oye el carbonero
Chappotin
15. New York Soul
Ray Barretto
16. Soy hijo del Siboney
Johnny Pacheco
17. Ay que Bueno (Oh, that’s nice)
Pete Rodriguez

 

Samenstelling: