¡Mambo! | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

¡Mambo!

za 18 mrt 2023 14:00 uur
Genres: Latin | Latin jazz
Tags: Latin Jazz | Mambo

Ook in deze aflevering 6 van Mambo ruim baan voor het Cubaanse muziekgenre “Charanga”. Dit genre is een typisch Cubaans product, voortgekomen uit Franse kamermuziek en gevuld met Afrikaanse elementen.

 

Via de groepsdans “contradanza” werd aan het einde van de 19e eeuw de eerste danzón gecomponeerd. Dit was jarenlang de meest populaire dans voor paren. De toevoeging van de “son” maakte deze muziek dansbaar. De son wordt beschouwd als de essentie van Cuba, haar muziek bij uitstek.

Die toevoeging van de son vond rond 1910 plaats. De danzón was daarmee niet alleen dansmuziek voor de blanke elite, maar voor alle Cubanen. In de jaren 30 begonnen Cachao en zijn broer Orestes te experimenteren met de danzón-muziek. Ze realiseerden een accentverschuiving: door de Afrikanisering van de muziek kreeg de muziek de naam “Mambo”, wat de nieuwe dansmuziek zou worden.

In de jaren 50 werd “Charanga” pas echt populair, en in de jaren 60 werd New York City overspoeld door dit muziekgenre. Verder waren er orkesten die zich “tipica” noemden. Waarom dat was, hoort u in deze 6e aflevering van Mambo.

1 Pide Que lo Toque
Son Primero
2 El Bombin de Barreto
José Urfe
3 Sin clave y bongo no hay Son
Orquesta Aragon
4 Buena Vista Social Club
Cachaito
5 Tres Lindas Cubanas
Israel Lopez
6 Trompeta y Flauta
Orquesta Broadway
7 Moňoňo
Orquesta Broadway
8 Dale al Pilón
Rudy Calzado
9 A donde vas
Orquesta Tipica
10 Amarren al Loco
Charanga America
11 Baile Charanga
Charanga Casino

 

Samenstelling: