spinner

Mariama

vr 15 okt 2021 20:00 uur

Muziek uit Guinée Conakry, met Bembeya Jazz en andere bands, geselecteerd door Kees Schuil uit zijn verzameling Afrikaanse LP’s.

 

Wanneer in 1958 Guinée onafhankelijk wordt, ontstaan er in het hele land vele dans-orkesten. De eerste president van Guinée, Sekou Touré, zelf een groot muziekliefhebber, ontbindt in 1961 al deze privé bands en vervangt ze door staatsorkesten. Het eerste staatsorkest dat al in 1959 opgericht wordt door Sekou Touré is Syli Orchestre National. De bedoeling van de staatsorkesten is om overal in het land muziekgroepen te trainen in het spelen van de traditionele melodieën en ritmes van Guinée. Dit in het kader van de politiek van authenticiteit van Sekou Touré. Zo ontstaan er diverse regionale orkesten, zoals de band Niandan-Jazz uit Kissidougou, Kébendo-Jazz uit Gueckedou, en de meer bekende Horoya-Band uit de stad Kankan; allemaal steden in Oost Guinée. Om de training van muziekgroepen beter te kunnen uitvoeren, besluit de regering van Guinée om Syli Orchestre National te splitsen in kleinere eenheden. Zo ontstaan de bands L’orchestre de la paillotte, dat later Kélétigui et ses Tambourins zal heten, en Balla et ses Balladins. Het eerste orkest onder leiding van saxofonist en keyboard speler Kélétigui Traoré en het tweede onder leiding van trompettist Balla Onivogui. Beiden zijn afkomstig uit Syli Orchestre National, evenals de gitarist Sekou Diabaté, die tot de oprichters behoort van het populairste regionale orkest, Bembeya Jazz. Dit orkest begint aanvankelijk als regionaal orkest van de stad Beyla, in Zuidoost Guinée. Oorspronkelijk heten ze dan ook Orchestre de Beyla. In 1962 gaan ze zich Bembeya Jazz noemen, naar een rivier in de buurt. Wanneer zij in 1965 gekroond worden tot nationaal orkest en dan Bembeya Jazz National gaan heten, brengen zij het nummer “Bembeya” uit. Als zij in 2002, na in 1991 ontbonden te zijn, weer bij elkaar komen op een muziekfestival in Angoulême, nemen zij voor het eerst sinds 14 jaar een CD op, die begint met dit nummer “Bembeya”. In 1983 voegt zich ook de in 1964 geboren Sekouba Diabaté bij Bembeya Jazz. Zijn bijnaam is Bambino, om hem te onderscheiden van zijn in 1944 geboren naamgenoot Sekou Diabaté, die als bijnaam heeft Diamond fingers. Na het ontbinden van Bembeya Jazz National in 1991, beginnen zowel Sekou Diamond fingers Diabaté, als Sekouba Bambino Diabaté een succesvolle solocarrière. Na de herstart in 2002 wordt Sekou Diabaté in 2003 de leider van het orkest.

 

Ook de orkesten van de Guinese strijdkrachten spelen muziek gebaseerd op traditionele Guinese melodieën en ritmes.

Zo is er het uitsluitend uit vrouwen bestaande orkest Les Amazones de Guinée, opgericht in 1961 als L’Orchestre Féminin de la Gendarmerie de Guinée, onder leiding van de bassiste Commandant Salematou Diallo. En ook is er L’Orchestre de la Garde Républicaine, dat zich later Super Boiro Band noemt.

 

Met dank aan Muziekweb in Rotterdam.

En ook met dank aan Barbera Schuil, voor het beschikbaar stellen van haar Afrikaanse LP’s.

 

Playlist:

 1. Bembeya Jazz National: Bembeya, 4’26, auteurs: Aboubacar Demba Camara & Salifou Kaba
  CD Bembeya Jazz, Marabi Productions (Angoulême) 46802-2
 2. Syli Orchestre National: Senero, 5’48
  CD Guinée 70: The discotheque years, Syllart 6140252
 3. Kélétigui et ses Tambourins: Djoute Wassa, 3’26, auteur: Kélétigui
  LP Grand Tierce Musica, Éditions Syliphone Conakry SLP 8
 4. Balla et ses Balladins: Diaraby, 6’09, auteur: Balla
  LP Grand Tierce Musica, Éditions Syliphone Conakry SLP 8
 5. Horoya-Band: Touba, 3’34, auteur: Lanciné Kante
  LP Trio Fédéral de Pointe, Éditions Syliphone Conakry SLP 25
 6. Niandan-Jazz: Idissa-So, 4’09
  LP Trio Fédéral de Pointe, Éditions Syliphone Conakry SLP 25
 7. Kébendo-Jazz: Pili-Pili Wonde, 4’20
  LP Trio Fédéral de Pointe, Éditions Syliphone Conakry SLP 25
 8. Bembeya Jazz National: Beyla, 6’46, auteur: Bembeya
  LP Grand Tierce Musica, Éditions Syliphone Conakry SLP 8
 9. Bembeya Jazz National: Payapaya, 5’46
  LP Authenticité 73 – Parade Africaine, Éditions Syliphone Conakry SLP 39
 10. Les Amazones de Guinée: Salimou, 6’24, auteur: “Amazones”
  LP Au coeur de Paris, Editions Syliphone Conakry SLP 76
 11. Super Boiro Band: Mariama, 6’39
  LP Niaissa & sa trompette, Editions Syliphone Conakry SLP 32

 

Samenstelling: