Metamorfosen | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Metamorfosen

za 23 dec 2006 14:02 uur

Flamenco in the box.

Het uitkomen van een box met historische opnamen is de aanleiding voor deze Metamorfosen. De afgelopen decennia zijn met regelmaat verzamelboxen verschenen met historische flamenco-opnamen. Het lijkt wel alsof de Spaanse zolders nog vol staan met oud en interessant materiaal. En daar zit fantastisch werk bij. Dat zegt ook iets over de tijd dat de opnamen werden gemaakt. Kennelijk vond men het zo’n 75 jaar geleden al belangrijk om deze volksmuziek op de gevoelige plaat vast te leggen. En daar moeten we nu maar blij om zijn.
Vaak komen deze verzamelingen uit Spanje zelf. Een enkele keer daarbuiten en deze keer is het een Nederlandse uitgever die een bijzondere collectie te pakken kreeg en het hier uitbrengt. Het gaat om een box met 12 cd’s die ooit als lp-serie zijn uitgegeven. De serie geeft een overzicht van ongeveer 50 jaar flamenco en de verschillende stijlen en artiesten in deze muziek.
Naast deze box is er aandacht voor andere ‘antalogia’s’ zoals een gezaghebbende serie uit Frankrijk, een fraaie box uit Duitsland en een overzicht van enkele Spaanse boxen.
De liefhebber van oude flamenco staat voor een luxeprobleem. Er is heel veel en hoe vind je nu net die box die de muziek brengt die bij jou past?

Samenstelling: