spinner

Metamorfosen

wo 22 apr 2009 15:00 uur

Jazz op zijn Arabische , Encore!

Een toegeeft op de serie jazz op z’n Arabisch.
Deel 1 en 2 van deze serie vindt u door te klikken op deel 1en deel 2.
Deze aflevering is een extraatje voor de liefhebbers. Nog  meer experimenteren en improviseren met verschillende instrumenten tussen de grenzen van westers en oosterse muziekstijlen, soms minder jazzy, soms meer experimenteel of andersom. Het blijft moeilijk om de muziek te catalogiseren. We gaan luisteren naar muziek van onder andere:
Hassan Erraji, een blinde muzikant, geboren in zuid Marokko en woonachtig in België. Hij speelt o.a. De ‘ud en percussie. Zijn innovatieve muziek trekt van jazz, electronic, Noord Afrikaanse volks naar Arabische klassieke stijlen.
Hossam Shaker, een Egyptische muzikant en qanun speler. Hossam is een ex-muzikant bij de groep Sharkiat waar hij met Fathi Salama (Egypte) en Roman Bunka (Duitsland) samenwerkte. Hij heeft samengewerkt met de Duitse groepen: Dissidenten en de wereld jazz band: Kirit.
George Kazazian, een Egyptische componist en ‘ud speler, geboren in een Armeense familie in 1953. Kazazian maakt filmmuziek en experimenteert met wereldmuziek en de rijke Zuid Egyptische traditionele muziek en instrumenten (bijvoorbeeld de rababa en het blaasinstrument arghoul. Hij heeft samengewerkt met een van de beste virtuozen van dit zeer oude Egyptische instrument: Mustafa Abdel-Aziz.
Charbel Rouhana, deze Libanees ‘ud virtuoos is een van de belangrijkste muzikanten en ‘udspelers van Libanon vandaag de dag. Zijn muziek heeft Arabische klassieke, Westers klassieke, mediterrane volks en jazz invloeden.
Samy El- Bably (1935-2001). De trompet ,een  typisch Jazz instrument in het westen, was te beperkt om de Arabische microtonen te kunnen blazen. De Egyptisch Samy El- Bably heeft dit wilde “westers” instrument uiteindelijk getemd. Dankzij een unieke lip- en blaastechniek en zijn rijke muzikale fantasie en improvisatie heeft Samy de trompet Arabisch laten blazen.

Samenstelling: