Metamorfosen | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Metamorfosen

wo 26 mei 2010 10:00 uur

Musica Maluku!
Aflevering 6, Cassettes uit de jaren ’50-90.

Musica Maluku! is een serie uitzendingen over de muziek van Maluku en Molukkers in Nederland. Over folklore, vis- en vaarliedjes, islamitische rituelen, kerkkoren, krijgsdansen, indorock en experimentele pop.
In deze uitzending populaire muziek aan de hand van cassettes uit de jaren ’50-90.
Maluku kent een zeer rijke muziekcultuur. Het meest bekend is de lokale populaire muziek, oorspronkelijk gespeeld door een ensemble geleid door viool of Hawaiian gitaar, met een repertoire van oudere populaire liederen vanaf rond de jaren ’50 aangevuld met geharmoniseerde versies van volksliedjes en regionale liedjes van Maluku. Verscheidene van deze liedjes zijn verspreid geraakt over de archipel en zijn tot het nationaal erfgoed van Indonesië gaan behoren. De Molukse populaire liedjes worden geleerd op school en uitgevoerd tijdens culturele shows (soms ook op televisie) als symbolen van de Molukse identiteit.
Wim Manuhutu, voormalig directeur van het Moluks museum in Utrecht, zegt over het ontstaan en het karakter van de traditionele Molukse liedjes:
"Het proces, waarbij Molukse liedjes onderdeel zijn geworden van het Indonesische gemeenschappelijke repertoire van populaire muziek (en ‘Indisch’ onder postkoloniale migranten uit Indonesië in Nederland zijn geworden) is geworteld in de koloniale geschiedenis. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw maakten christelijke Molukkers deel uit van de inheemse groepen die werden aangeworven door de Nederlandse koloniale regering om posities te vervullen binnen het koloniale apparaat als leerkrachten, bedienden, missionaris personeel en soldaten. Overal in de archipel ontstonden kleine gemeenschappen van Molukkers. Omdat ze in verre oorden waren gestationeerd, verwijzen veel nummers naar de Molukken en het gevoel ver van huis te zijn. De muzikale traditie van deze Molukse christenen werd sterk beïnvloed door blootstelling aan westerse muzikale tradities, vooral kerkmuziek."
Folksongs zijn een levende traditie en de oude liederen zijn nog steeds actueel. Het traditionele repertoire vormt dan ook een belangrijke inspiratiebron voor actuele muziekbeoefening, ook door de jonge generatie Molukkers.
Liederen die populair waren in de tijd dat de eerste generatie Molukkers naar Nederland kwam in 1951, zijn doorgegeven aan latere generaties en vormen nog steeds een inspiratiebron voor veel Molukse muziekgroepen. De muziek wordt nog immer—veelal gemoderniseerd—gespeeld op Molukse bruiloften, feesten en Kumpulan-(dorps)bijeenkomsten. In de loop der jaren is het Molukse repertoire, veelal op basis van orale overlevering veranderd, aangepast, verwesterd en gemoderniseerd.
Beilohy Group—Maluku Folk Song "Beilohy 79" (Pimp. Zeth Telehala).
1. Bulan terang di Maluku
2. Natsepa
3. 17-08-1945
4. Ibu kota Maluku
5. Diwaktu malam
Beilohy Group Vol. 5 (Pimp. dbp. Zeth Telehala).
6. Satu gandong
7. Badendang lagu Ambon
8. Hura hura cincing
9. Sayang kane
10. Nusa ina pulau ibu
11. Panggayo
Beilohy Group—lagu2 Maluku modern (Pimp. Zeth Telehala).
12. Saparua tanah-lease
13. Nona beta bilang
14. Beilohy yang kucinta
15. Mari nyong mari kemari
16. Tiga orang bersaudara
0rkes Rame Dendang (Pim. C. Hehanusa).
17. Batu badaong
18. Putar lombose
19. Habis dansa pulang tidur
20. Burung tantina
21. Merani totobuang
22. Ambon manise
23. Lembe – Lembe
Masnait Group—Sio Sayang e (M 911) pop Maluku.
24. Kole-Kole
25. Batu Badaong

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan