Metamorfosen | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Metamorfosen

vr 1 apr 2011 20:00 uur

Musica Maluku! Aflevering 11: de jaren ’70 en ‘80, met rock, funk, latin, en experimentele pop

Musica Maluku! is een serie uitzendingen over de muziek van Maluku en Molukkers in Nederland. Over folklore, vis-en vaarliedjes, islamitische rituelen, kerkkoren, krijgsdansen, indorock en experimentele pop.
In deze uitzending de jaren ’70 en ‘80, met rock, funk, latin, en experimentele pop.
Van oudsher bestonden er al veel bandjes in de Molukse woonconcentraties in Nederland en af en toe wisten Molukse muzikanten door te dringen tot de ‘bredere’ muziekwereld. Bekende voorbeelden daarvan zijn Dragonfly met gitarist Rudie de Quelhoe, Massada met percussionist Nippy Noya, de zangers Daniel Sahuleka en Ais Lawalata en de zangeres Julya Loko, die in de jaren tachtig bij een groter publiek bekend werden, en later artiesten als Maurice Rugebregt en Monica Akihary.
Dragonfly
De late jaren ’60 kende de Zeeuwse psychedelische groep ‘Dragonfly’, met als de spil de gitarist Rudie de Quelhoe. De leden treden op met beschilderde gezichten en passen zo uitstekend in de bloeiperiode die de flower power op dat moment doormaakt. Dragonfly wordt bijna steeds vergezeld door de schrijver Hans Verhagen, die de aankondigingen doet en zo de groep aan wat prestige helpt. Gitarist Rudy de Queljoe wordt in die tijd wel de Nederlandse Jimi Hendrix genoemd. Na een uitgebreide tournee door de lage landen met onder andere een optreden in het voorprogramma van Pink Floyd wordt het tijd voor een single. De single Celestial Dreams (Philips) bereikt een 33ste plaats op de hitparade. De opvolger Prince Of Amboyna, doet echter helemaal niets. In 1969 verdwijnt gitarist Rudy de Queljoe naar de inmiddels zeer succesvolle groep Brainbox en in ’77 treedt De Queljoe toe tot de groep van Harry Muskee, waarna hij zich aansluit bij Vitesse.
Massada
massada_single_72_dpi.jpg
De bekendste popgroep die in het midden van de jaren zeventig doorbrak, was Massada met Johnny en Eppy Manuhutu, Chris Latul, Usje Sabander en Zeth Mustamu. Nippy Noya speelde ook in de eerste bezetting van de band. Massada wordt opgericht in 1973 en zal in dat decennium zeer populair worden met een uitstekende live-reputatie en een trouwe fanschare. Vooral op de tweede plaat, Pukul Tifa (1979), komt de Molukse identiteit van de groep naar voren. Het album bevat vrij veel lange, instrumentale stukken. De eerste hits (Latin Dance, Dansa, Arumbai) laten de latin-sound horen van de dan populaire gitarist Carlos Santana, maar dan voorzien van een oosters tintje. In 1980 verschijnt de single Sajang é, een oud volksliedje, compleet met dames- en kinderkoor. Het nummer is verre van representatief voor het live-repertoire van Massada, maar wordt wel een nummer één hit. De groep maakt nog enkele platen en tournees, maar valt rond 1986 bij gebrek aan succes uit elkaar.
Cheyenne
cheyenne_single_72dpi_15cm.jpg
Cheyenne is een Gooise funkgroep, die aan het eind van de jaren zeventig haar grootste successen beleeft. Diverse muzikanten uit de band zijn ook later succesvol, met name Julya Lo’ko, haar broer Eddy Lekranty (Moluccan Moods Orchestra) en bassist Michael Peet (Jan Akkerman, T.C. Matic). De eerste single, Separated Love, die in 1978 verschijnt is meteen goed voor een tipnotering. Cheyenne wordt in 1982 ontbonden
Moluccan Moods
mol_moods_poster_72_dpi.jpg
Amsterdam groeide eind jaren zeventig uit tot een soort laboratorium van Molukse cultuur en manifestaties.
Sinds februari 1982 waren in Paradiso in Amsterdam regelmatig concertseries met Molukse groepen onder de title ‘Moluccan Moods’. Elke maand werden één of meer Molukse bands, die uit het hele land kwamen, aan het publiek gepresenteerd. De avonden werden georganiseerd door Eddy Tutuarima, samen met Zeth Mustamu van Massada en Eddy Lekranty van Cheyenne.
Eind 1982 werd, met steun van de Stichting Popmuziek Nederland, een speciale elpee uitgebracht waarop de tien beste Molukse bands stonden die dat jaar bij Moluccan Moods hadden opgetreden. Deze elpee bood een mooie doorsnede van wat de Molukse muziekscene op dat moment te bieden had. Van experimentele muziek door de groep Perlawanan tot ska met maatschappij-kritische teksten door H-Gang en de wat traditioneler klinkende muziek van Umatilla. In 1983 verscheen een tweede dubbelelpee.
Beat Bluf & Branie Nederbeat 63-69

  1. Celestial Dreams (Dragonfly CD 4 #19) Nederbeat 63-69 Dutch Nuggetsz
  2. Prince of Amboyna (Dragonfly CD 2 #17) Beat Bluf & Branie Nederbeat 63-69
  3. Brainbox CD 2 #22 Dark Rose  
  4. Massada—Astaganaga (Killroy / KIL 21006 KL 1978) Latin dance (#1) 
  5. Dansa (Don’t quit dancing #6)
    Massada—Pukul tifa (Telstar TCD 101082 / 1990) (1979)
  6. Arumbai (#1) 
  7. Unknown destination (#3)  8:18
  8. Feelin’ lonely (#9)  6:31
  9. Sajang E (#5) 
  10. Cheyenne—single (1978, J. Lekranty, Ariola 11838 AT) Seperated love (kant A)
    LP Moluccan Moods Live (1984 SPN 005)
  11. Peto Peto – Kebenaran (#01)
  12. Nuscera – See the light (#03)
  13. Seruan – Without you (#05)  
  14. Noblesse – Livin ‘for the Rock & Roll (#07)  
  15. Back from Eternity – Empty space (#11) 
  16. Magrib – You can do it (#12) 
  17. Makena Band – Sunday Morning (#14)  
  18. Impulse – Dua Bersaudara (#16)  
  19. Mapoga – Diru Nina (#18) 

Samenstelling:


close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan