spinner

Metamorfosen

vr 6 mrt 2015 20:00 uur

Wereldmuziek NL Afl.12

Wereldmuziek NL! is een serie uitzendingen over de waaier aan in Nederland gemaakte muziekgenres die gerekend worden tot het uitgebreide gebied van de wereldmuziek.
Wereldmuziek is sinds de jaren tachtig de verzamelterm voor volksmuziek (ook wel traditionele muziek), niet-westerse klassieke muziek, niet-westerse popmuziek en de mengvormen daarvan.
In deze aflevering deel 2 van de compilatie-cassettes ‘World-beats made in Holland 1 en 2’ van Multi Music Federation (MMF) uit 1990 en 1991.
De stichting Multi Music Federation is in 1989 opgericht als samenvoeging van de Surinam Music Association (SMA) en Barak G, een organisatie voor Molukse muziek. SMA werd in 1980 opgericht om meer aandacht te genereren voor Surinaamse en Antilliaanse muziek. SMA timmerde behoorlijk aan de weg met onder meer de organisatie van concerten, de productie van zo’n 12 geluidsdragers, een 3-delige muziekdocumentaire voor de NOS en een boek over Surinaamse muziek. De samenvoeging van beide organisaties in 1989 was een voorwaarde voor subsidiering door het ministerie van WVC. De opdracht van de fusieorganisatie was het stimuleren, ontwikkelen en professionaliseren van de muziek van immigranten in Nederland. Door interne problemen en het te ruime werkterrein werd MMF al in het derde jaar opgeheven. Hoewel de Raad voor Cultuur in haar cultuurnota 2005-2008 opnieuw heeft gepleit voor het belang van een kenniscentrum niet-westerse muziek is het in de jaren daarna niet meer gelukt een dergelijke organisatie van de grond te krijgen.
MMF heeft in het korte bestaan weinig (digitale) sporen nagelaten, maar wel twee compilatie-cassettes uitgebracht met wereldmuziek van Nederlandse bodem, met daarop de volgende groepen.
Yilmaz met zijn band Turbo speelt Turkse popfunk met een combinatie van traditionele en moderne instrumenten.
Senemali, Sloopy Sankofa and Chi-Ken-Chee & Akwaaba spelen Afrikaanse dansbare popmuziek.
The Sundance Kid is één van de veelbelovende jonge reggae bands in Nederland.
De Gambiaanse band Ifang Bondi is in Nederland uitgegroeid tot een van de toonaangevende groepen met een unieke stijl die ze ‘Afromanding Sound’ noemen.
Congarlia is een project gewijd aan Afro-Cubaanse muziek. Er zijn drie bekende percussionisten betrokken: de van oorsprong Japans-Molukse Nippy Noya, de Antilliaanse Martin Verdonk en de Amerikanse Raul Rekow bekend van Santana. Lowik vande Velden bespeelt de gitaar.
Joia is geformeerd rond de Portuguese broers Fernando en Antonio Lameirinhas. Ze combineren Portugese, Angolese en Mozambicaanse tradities met sterke Braziliaanse invloeden, Latijns-Amerikaanse stijlen, jazz en pop.
De Nederlands-Surinaamse reggae band Roots Syndicate uit Rotterdam speelt verschillende stijlen pop-georienteerde reggae muziek, waaronder Lovers rock, Roots Reggae en Dancehall.
Super & the Allstars is één van de veelbelovende jonge ragga-muffin bands, met een combinatie van dance en sociaal gewortelde reggae.
Moluccan Moods Orchestra opgericht in 1987 speelt bewerkingen van Molukse traditionals (Oost Indonesië) gezongen in de Molukse talen met een popinstrumentarium
Het orkest Cita Con el Pasado, opgericht in 1986 is samengesteld uit musici met een Nederlandse, Caraibische en Zuid-Amerikaanse achtergrond. De muziek omspant de historische ontwikkeling van de orchestrale merenque vanaf de jaren dertig tot nu from the thirties up to present.
Unisono is de meest succesvolle dansband binnen de Antilliaanse gemeenschap in Nederlands. Het belangrijkste element in het repertoire is de salsa antyana, a moderne vorm van traditionele Antilliaanse tumba met invloeden van merengue, calypso en cumbia van Zuid-Amerika.

 
‘World-beats made in Holland 1 en 2
01. #15 YILMAZ – Birak Yakami (Y. Tuneer) (3’27)
02. #16 SENEMALI – Africa I (Senemali) (5’42)
03. #17 MIKE SLOOPY-GYAMFI & SANKOFA – Mo Nsore (M Gyamfi) (5’19)
04. #18 CHI-KIN-CHEE & AKWAABA – Sakora Koosey (GA Amar) (5’22)
05. #19 THE SUNDANCE KID – Musical Murderer (Sundance Kid) (4’07)
‘World-beats made in Holland II’
06. #01 IFANG BONDI – Sanneh Mentereng (E.Touray/A.Jobe) (3’22)
07. #02 CONGARILlA – Calling the Gods (Congarilla) (4’05)
08. #03 JOIA – Compadre (Joia) (4’45)
09. #04 ROOTS SYNDICATE – People in the street (Roots Syndicate) (Rock and Groove 1) (3’52)
10. #05 SUPER & THE ALLSTARS – Boom Boom (Super & The Allstars) (4.02)
11. #06 MOLUCCAN MOODS ORCHESTRA – Sioh Tantina/Bulan Pakai Pajong (Traditional) (6’02)
12. #07 CITA CON EL PASADO – Muchacha de quince anos (D.R.) (3’07)
13. #08 UNISONO – Caridad (Montuno/A.Rodriquez:Re.Arr.I.Pietersz) (5’05)

Samenstelling: