spinner
Oud

Missa etcetera

do 10 jun 2021 22:00 uur
Genre: Barok
Componist: William Boyce

Religieuze muziek uit verschillende eeuwen. In deze aflevering klinkt muziek van de Engelse componist William Boyce (1711-1779), met als hoofdwerk zijn cantate ‘David’s Lamentation over Saul and Jonathan’.

 

William Boyce werd beschouwd als één van de belangrijkste componisten van Engeland ten tijde van Händel, maar zolang deze leefde moest hij de tweede viool spelen in het muziekleven. Hij trok in 1742 de aandacht met de serenata ‘Solomon’. Sindsdien componeerde hij regelmatig voor het theater.
Daarnaast was hij actief als organist in verschillende kerken. In 1755 werd hij Master of the King’s Musick en drie jaar later werd hij benoemd tot organist van de Chapel Royal.
Het hoofdwerk in dit programma is de cantate ‘David’s Lamentation over Saul and Jonathan’, op een libretto van John Lockman, dat gebaseerd is op het eerste hoofdstuk van het oudtestamentische boek 2 Samuël.
We horen het werk in de versie die in 1744 in Dublin werd uitgevoerd.

William Boyce (1711-1779)
1. David’s Lamentation over Saul and Jonathan
William Purefroy, Andrew Watts, alto. Richard Edgar-Wilson, tenor. Choir of New College, Oxford; The Hanover Band olv. Graham Lea-Cox
(cd: “David’s Lamentation over Saul and Jonathan” – ASV Gaudeamus CD GAU 208, 2000)

2. The Lord is King
Choir of New College, Oxford olv. Edward Higginbottom. Gary Cooper, orgel
(cd: “Select Anthems” – CRD 3483, 1992)

aanvulling:
3. Voluntary VII
Gary Cooper, orgel
(cd: zie 2)

 

Samenstelling: