spinner

Musica Maluku!

zo 14 apr 2013 10:00 uur

Aflevering 26. Tradities en veldwerkopnamen – De Hobbelcollectie deel 3

Musica Maluku! is een serie uitzendingen over de muziek van Maluku en Molukkers in Nederland. Over folklore, vis-en vaarliedjes, islamitische rituelen, kerkkoren, krijgsdansen, indorock en experimentele pop.
In deel 26 een dwarsdoorsnede van opnamen uit de zogenaamde ‘Hobbelcollectie’, met name de centraal Molukken.
De ‘Hobbelcollectie’ is een verzameling grammofoonplaten, vernoemd naar de verzamelaar van de opnamen J. Hobbel, luitenant verbonden aan de Dienst Legercontacten. De verzameling omvat muziekopnamen, gemaakt in de periode 1948-1949, voornamelijk in verschillende plaatsen van de midden- en zuidoostelijke Molukse eilanden.
De muziekopnamen uit de ‘Hobbelcollectie’ omvatten zowel traditionele als moderne muziek, instrumentaal en vocaal uitgevoerd. Het grootste deel van de opnamen is gemaakt in de centraal Molukken (Ambon en Saparua).
De traditionele instrumenten uit de Molukken bestaan vooral uit trommen, percussie-instrumenten en blaasinstrumenten; de tifa (een éénvellige trom met de hand of met stokken bespeeld), de rebana (platte lijsttrommel), en bamboe spleettrommels.
In de Noord-Molukken kent men mannenzang met lijsttrommen uitgevoerd door een dorpsgroep en Dabus, een moslim ritueel dat ook plaats vindt in de Arabische wereld, West Sumatra, Banten (West Java) en Maleisië.
Totobuang.jpg
De eeuwenoude gongensembles met melodie-rijen (totobuang) zijn het meest frequent in de centrale eilanden.
fluitorkest Ambon.jpg
Fluitorkesten (dwarsfluiten in diverse afmetingen, vroeger van bamboe, tegenwoordig ook van pvc) en brassbands spelen voor entertainment en bij belangrijke gebeurtenissen.
ARU
1.  Bela gama gamar
2.  Bir apara
3.  Dede kar gae
4.  Jirjari
BANDA
5.  Kelikan Bulan Purwana
6.  Panggajo
Saparua – Ihamahu – Fluitorkest
7.  Bribiseri
Paperu – Fluitorkest
8.  Mars 5de batallion
Paperu – Kerkkoor
9.  Lagu tanah
10.Tuhan yang baik
Saparua – Orkest van De Boei
11. Hua mual
12. Malam setelah sunyi
13. Manise
14. Potong kayu
15. Sio mamae
Saparua – totobuang
16. Bulingdang taroh

Samenstelling: