spinner

Musica Maluku!

za 15 jun 2013 02:00 uur

Aflevering 28.
Tradities en veldwerkopnamen – De Hobbelcollectie deel 5

Musica Maluku! is een serie uitzendingen over de muziek van Maluku en Molukkers in Nederland. Over folklore, vis-en vaarliedjes, islamitische rituelen, kerkkoren, krijgsdansen, indorock en experimentele pop.
In deel 28 een selectie van opnamen uit de zogenaamde Hobbelcollectie, met name van verschillende dorpen op het eiland Ambon in de centraal Molukken.
Strijdkrachten Programma opnamen.jpg
De ‘Hobbel’-collectie is een verzameling 40 cm grammofoonplaten met muziekopnamen, opgenomen rond 1948, in verschillende plaatsen van de midden- en zuidoostelijke Molukse eilanden. De collectie is vernoemd naar de verzamelaar van de opnamen J. Hobbel, luitenant verbonden aan de Dienst Legercontacten Indonesië. De zender Radio Batavia bracht uitzendingen voor de Nederlandse Strijdkrachten.
Jubileumfeest Ambon 1948.jpgVoor de soldaten op verre buitenposten was de zogenaamde Strijdkrachten Programma Reportage Dienst in het leven geroepen. Deze dienst doorkruiste het land in legertrucks die uitgerust waren met opname apparatuur. Vermoedelijk heeft luitenant Hobbel de verschillende muziekopnamen in de radiostudio in Batavia op platen gekopieerd.
In opdracht van het Instituut Multiculturele muziek Studies (IMS, www.mcmuziekstudies.nl) zijn de originele platen met professionele apparatuur gedigitaliseerd door Tim de Wolf (Bureau voor Audio Archeologie), gecorrigeerd en gerestaureerd. Een serie CD’s met een representatieve selectie is inmiddels uitgebracht door het label RMP en beschikbaar op diverse muziekdownloadsites.
MHM tifa-fluit.jpg
MHM Tila fluit

AMBON – Mahia
1.  Satu malam beta di laut
AMBON – Seilale / Fluitorkest
2.  Hela rotan
3.  Medley
4.  Nona manis
5.  Sajang kane
AMBON – Seilale / Orkes Silalatu
6.  Oleh sioh
7.  Pada pagi hari
AMBON – Seilale / Orkest Seilale
8.  Ambonku
9.  Kesalahan si nona
10. Perahu
11. Soino
AMBON – Tawiri / kinderkoor
12. Kami kumpul
13. Nimat tuan besa
AMBON – Tawiri / zang met begeleiding
14. Nusaniwe
15. Potong kayu
AMBON – Tulehu
16. Nona manis e
17. Sawat
18. Sawat gendang
19. Tanah Ambon tanah air

Samenstelling: