Nieuw Verschenen | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Nieuw Verschenen

vr 20 okt 2006 07:00 uur

Nieuwe CD’s met Wereldmuziek.

De traditionele muziekgroep Amorroma, het oude muziekensemble Zefiro Torna en de sopraansaxofonist Philippe Laloy staan samen op de CD Les Tisserands. De muzikale samenstelling is geheel in de geest van het katharisme.
De katharen vormden in de 12e en 13e eeuw een belangrijke spirituele beweging. Ze manifesteerden zich in heel Europa, van Engeland tot Turkije. Middeleeuwse teksten en melodieën vormen een grote inspiratiebron voor de muzikanten. Een CD met muziek die doet denken aan vroege muziekstijlen uit de barok en de renaissance en aan diverse traditionele muziekvormen zoals Keltische harpmuziek en Mexicaanse zarabanda.
Les Tisserands met Amorroma, Zefiro Torna, Philippe Laloy, homerecords 4446017
Tracks 1t/m 14 totaal 62’28

Palio-Parréa een Griekse uitdrukking voor “oude vrienden bij elkaar”. Palio-Parreá is ook een Nederlandse groep vrienden die Griekse muziek maken. Naast eigen composities spelen ze bewerkingen van traditionele muziek. Verschillende Griekse stijlen zijn in het repertoire van de groep vertegenwoordigd, maar de belangrijkste inspiratiebron is de ‘ rembétika ‘, stadsliederen van en over de zelfkant van de samenleving uit de eerste helft van de 20e eeuw. Deze voorliefde blijkt ook uit het gebruik van de traditionele rembétiko-instrumenten, de bouzouki en baglamas. De Cd Rendez Vous is hun zesde en nieuwste CD die dit jaar is uitgebracht. Luistert u naar Rendez Vous van Palio-Parréa.
Rendez Vouz van Palio-Parréa, Chara production 2006
Track 1 t/m 13, totaaltijd: 49’29

Tot slot een tweetal historische rembetica opnamen. Gezongen door Andonis Dalgas en Yannis Tsanakas.
Rembetica: Historic Urban Folk Songs from Greece Rounder CD 1079
Track 1 Andonis Dalgas: ‘Sousta Politiki’ 3:04 (trad)
Track 20 Yiangos Psamatianos ‘Manes Chiotikos: 2’30 (trad)

Samenstelling: