Nieuw Verschenen | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Nieuw Verschenen

vr 13 jul 2007 07:00 uur

Nieuwe CD’s met Wereldmuziek. Bela Lakatos, So Called, Rosa Madeira en Tino van der Sman.

Hongarije heeft een van de grootste Roma bevolkingsgroepen van de wereld. De muziek die zij maken kun je grofweg in tweeën delen. Enerzijds de zogenaamde ‘restaurant’ muziek, die vooral voor toeristen wordt gespeeld door zigeunerorkesten met violen, bas, cimbaal en soms zang. Daarnaast is er de volksmuziek van het platteland, die voornamelijk binnen de zigeunergemeenschap wordt vertolkt. Zanger en arrangeur Bela Lakatos richtte in 1989 het Gypsy Youth Project op, bestaande uit jonge muzikanten met het Romani als moedertaal. Hun missie is de traditionele muziek van het platteland te behouden voor het nageslacht. Deze muziek is vooral vocaal, met simpele percussie met stokjes, een metalen blikje en voetgestamp. Bela Lakatos heeft daar akoestische gitaar en mandoline aan toegevoegd. Op de cd “Introducing Bela Lakatos & The Gypsy Youth Project hoor je een verzameling van deze liederen. De teksten gaan over verloren liefde, discriminatie en moeilijke tijden.
Introducing Bela Lakatos & The Gypsy Youth Project    2006
Label: World Music Network  INTRO106CD
Van muziek van het platteland naar urban muziek met  So Called en zijn nieuwe album “Ghettoblaster”. So Called is de artiestennaam van Josh Dolgin, een Joodse jongeman uit Montreal. Hij is muzikant, fotograaf, goochelaar en schrijver. De muziek die hij maakt is even veelzijdig en moeilijk onder een noemer te vatten. Je zou het Joodse hip-hop kunnen noemen. So Called speelt piano en accordeon, zingt en rapt, en is arrangeur en producer. Hij maakt onder andere deel uit van ‘Klezmer Madness!’, een project van klarinettist David Krakauer.
Op zijn nieuwe eclectische album “Ghettoblaster” mixt hij funk, rock, joodse muziek, jazz en hiphop. Het is een soort collage van zeer verschillende muziekstijlen, raps en samples, doorspekt met hiphop beats. Aan dit album werkte een keur aan artiesten van over de hele wereld mee. 
So Called – “Ghettoblaster   2006, hele cd
Label: Blue Electric  LBLC 4011
In 2006 verscheen bij het Portugese label Ocarina een nieuwe cd van Fadista Rosa Madeira. Over deze Portugese zangeres is in Nederland niet veel bekend. Ze zingt op haar nieuwe cd "Entre a bruma e a saudade" nummers van verschillende componisten. Je hoort verder José Manuel Neto en Paulo Parreira op Portugese gitaar, Luis Pontes op klassieke gitaar en Ricardo Cruz speelt contrabas. 
Rosa Madeira – “Entre a bruma e a saudade 2006
Label: Ocarina  OCA 021
Tot slot Flamenco. In maart dit jaar verscheen de tweede cd van de Nederlandse flamencogitarist Tino van der Sman, simpelweg getiteld “TINO”. Van der Sman is een jonge getalenteerde gitarist die na zijn studie bij Paco Peña aan het Rotterdams conservatorium dankzij een beurs in Sevilla terecht kwam. Daar werd hij aangenomen op het `Instituto Flamenco Cristina Heeren’. Op deze flamencoschool geeft van hij al weer zeven jaar gitaarles en hij woont nu permanent in Sevilla. Hij treedt op met vooraanstaande zangers en dansers, binnen en buiten Spanje. Hij bereikte tweemaal de finale van het prestigieuze flamencoconcours van Cordoba. Eveneens participeerde hij in twee grote flamencovoorstellingen tijdens de laatste Biënnale van Sevilla, te weten: ‘Metamorfósis’ van Israél Galván (2000) en ‘Don Juan’ met Rafael Campallo. Zijn nieuwe cd bevat uitsluitend eigen composities. Er werkten verschillende artiesten aan mee, onder andere zangeres Sonia Miranda en percussionist Ron van Holland. Op het tweede nummer hoor je voetenwerk van de bekende flamencodanser Andres Marin.
Tino van der Sman – “Tino” 2007
Label: Original Future Sounds  FR-5096
Tot slot een nummer van de eerste cd van Tino van der Sman “Desatino” uit 2004. 
Tino van der Sman – “Desatino” 2004,  track 1 “Guacamaya”.
Label: TrotaMusic  CD 1024


Samenstelling: