Nieuw Verschenen | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Nieuw Verschenen

vr 27 okt 2006 07:00 uur

Nieuwe CD’s met Wereldmuziek. Afrika.

Afel Bocoum met zijn band Alkibar en zijn laatste album Niger. Afel Bocoum kwam uit het dorp Niafunké net zoals Ali Farka Touré en was vanaf zijn 13e zijn protegé. Hij begon zijn carriere als lid van Asco, de band van Ali Farka Touré, maar werkte aanvankelijk als ontwikkelingswerker. Hij zingt in diverse dialecten o.a. in Bambara en in Tamaschek, de taal van de Touaregs. Bocoum bespeelt een njurke dat is een éénsnarige luit en een njarka (een tweesnarige viool).

Afel Bocoum & Alkibar: Nigel, track 1 t/m 12 Contre-Jour België, Nr. CJ 017, 2006, Totaal 53’30

Tartit, een groep Touaregs bestaande uit 5 vrouwen en vijf mannen is gevormd in een vluchtelingenkamp in Burkana Faso begin 1990. Momenteel verblijven zij in België. Vrouwen zingen, klappen en spelen de tinde, een vijzel die bedekt is met geitenhuid, en spelen op de imzad, een viool die alleen door vrouwen met een nobele achtergrond mag worden bespeeld. De mannen zingen en bespelen de snaarinstrumenten. De liederen klinken traditioneel maar zijn nieuw. Sommige liederen gaan over weemoed en verlangen naar hun land maar ook de liefde wordt bezongen. Het gebruik van electrische gitaar contrasteert met de zang en de percussie. Deze cd is gedeeltelijk opgenomen in Bamako en in de woestijn in Noord Mali.

Tartit: Abacabok, track 1 t/m 12 Crammed discs, Craw 34- P, 876623001522, 2006, Totaal 56’74

Op 5 november aanstaande is er om 15.00 uur in Theater Rasa te Utrecht een optreden van Boubacar Traoré, ook wel Kar Kar genaamd. Hij is één van de bekendste Malinese bluesgitaristen en was in de jaren zestig bekend van zijn protestliederen die op vele West-Afrikaanse radiostations werden gedraaid. In de jaren tachtig werd hij herontdekt en sinds de jaren negentig toert hij met groot success de wereld rond. In het boek Mali Blues van Lieve Joris worden een aantal hoofdstukken aan hem gewijd. Hier is het nummer Kanou van de dubbel CD French Essentials III. In dit nummer wordt hij begeleid door Regis Gizavo, de meesterlijk accordeonspeler uit Madagaskar.

Babacar Traoré, track 5  French essentials III, Sony DADC/Burexworlds, 2005,Totaal 7’03

Samenstelling: