spinner

Oriënt Express

vr 15 mrt 2019 19:00 uur

Traditioneel-klassieke muziek uit India. Met muziek van de beroemde Sabri familie.

 

Drie generaties sarangi-meesters: Ustad Sabri Khan, Kamal Sabri en Suhail Yusuf Khan (sarangi), en Sarvar Sabri (tabla).

Ustad Sabri Khan was gasthoogleraar Etnomusicologie aan de universiteit van Washington. Hij heeft vele prijzen, onderscheidingen en erkenning ontvangen voor zijn uitzonderlijke vaardigheden in het spelen van sarangi.
De sarangi is in veel opzichten een uitstervend instrument. Eens een vitaal onderdeel van de Hindoestaanse klassieke muziek, de jarenlange oefening die nodig was om het moeilijke instrument onder de knie te krijgen, om nog maar te zwijgen van de enorme pijn en bloedingen door de nagelriemen tegen de draad te wrijven als de belangrijkste methode om muzieknoten te maken. Maar de grote meesters en hun discipelen zijn er nog steeds, en Ustad Sabri Khan staat bovenaan.
Op dit album brengt hij zijn zoons (Kamal en Sarvar Sabri) mee, evenals een jonge beschermeling, Suhail Yusuf Khan, voor een geestverruimende serie sarangi-raga’s. Elk van de spelers individueel kan krijsende, kwellende tonen oproepen die alleen een sarangi (of misschien Jimi Hendrix) kan maken. Zet ze samen en je hebt het Hindoestaanse equivalent van de dubbele gitaarlijnen van een rockband. Fans van Indiase klassieke muziek zouden hiervan moeten genieten.
Cd.  ‘5 ragas Sarangis & Tabla’ van The Sabri FamilyLabel: Arc Music (2008), code: EUCD22152  |  Video

 

Samenstelling: