spinner

Oriënt Express

vr 13 dec 2019 19:00 uur

Met muziek van Sainkho Namtchylak (Siberië) en de Chinees-Amerikaanse cellist Yo-Yo Ma.

 

1-
Met haar geschoren hoofd en bereik van zeven octaven zou Sainkho Namtchylak op elk podium opvallen. Voeg haar specifieke mix van Tuvan-keelzang en avant-garde improvisatie toe en ze wordt een onvergetelijke figuur. Ze verhuisde van Tuva (Siberië) naar Moskou, waar haar verrassende vocale gaven werden erkend en internationaal te zien waren in ‘showcase’-ensembles van de USSR. Daarna ging ze door naar West-Europa, waar ze een fenomeen van creatieve geïmproviseerde muziek werd en deel uitmaakte van het ontstaan ​​van de hedendaagse wereldmuziekscene. Een optreden op het WOMEX-festival in Berlijn bracht haar onder de aandacht van velen en in 2001 was er een Amerikaanse tournee gepland.
Cd. ‘Time out: Seven songs for Tuva’ van Sainkho Namtchylak.
Label: Ponderosa (2010), code: CD 004. | Muziekweb: KBX1258 tracks 1 t/m 7 | VIDEO

2-
De beroemde Chinees-Amerikaanse cellist Yo-Yo Ma houdt ervan verschillende muzikale werelden bij elkaar te brengen. Daarom creëerde hij in 1998 het ‘Silk Road Project’ om de muziek te bestuderen van de gebieden waardoor de Zijderoute liep, de eeuwenoude handelsroute die Europa en Azië met elkaar verbindt.
Het ‘Silk Road Ensemble’ bestaat uit jonge musici van verschillende nationaliteiten die spelen op traditionele Oosterse en Westerse instrumenten, reikend van de Arabische fluit (ney), de Chinese luit (pipa) en de Iraanse citer (santoer) tot de westerse viool, cello en trombone.
Cd. ‘Silk road journeys / When strangers meet’ van Yo-Yo Ma.
Label: Sony (2002), code: SK 89782. | Muziekweb KJX2046 tracks 9 en 10 | VIDEO

 

Met dank aan:

Samenstelling: