spinner

Oriënt Express

vr 21 feb 2020 19:00 uur

Klassieke muziek uit Noord- en Zuid-India. Met zangeres Girija Devi. En het viertal Purbayan Chatterjee, Jayanthi Kumaresh, Jayachandra Rao & Subhankar Banerjee.

 

1- RAAG JOG.
Een recente raga die pas de laatste decennia populair is geworden en bedoeld is voor de late nacht. Met zangeres Girija Devi begeleid door: Sandeep Das: tabla | Manuel Mishra: harmonium & Santosh Mishra op sarangi. ‘Raag Jog’, is een verbluffende stuk. Girija Devi zingt verschillende ritmische en stemmingspatronen, de meeste stukken zijn ritmisch van gemiddelde snelheid, in ‘tintaal’ of ‘ektaal’, en het zijn allemaal improvisaties waarbij vele vormen worden gebruikt en gemengd. Het is niet minder dan adembenemend en op zijn best is het ontzagwekkend.
‘Raag Jog’ is onderdeel van de CD ‘Diva’, live opgenomen in 2001 tijdens het ‘Saptak’ Music Festival in Ahmedabad, India.
Cd. ‘Diva’ – Girija Devi. Label: Sense World Music (2002), code: 0801786700425.

2- RAAG KARAHARAPRIYA.
Uitgevoerd door: Purbayan Chatterjee, Jayanthi Kumaresh, Jayachandra Rao & Subhankar Banerjee. Een raga in carnatische muziek. Kharaharapriya heeft een duidelijke melodie en brengt de ‘Karuna rasam’ naar voren, die ‘pathos’ oproept in de luisteraars. ‘Pathos’ is een van de drie middelen van overtuiging in de filosofische leer ‘Ars Retorica’ van Aristoteles. Het ‘pathos’ beproeft de emoties van het publiek. De emotionele functie kan op verschillende manieren bereikt worden: Door beeld, uitbeelding of verhaal.
Cd. ‘Mandala’. Purbayan Chatterjee, Jayanthi Kumaresh, Jayachandra Rao & Subhankar Banerjee. Label: Sense World Music (2008), code: 100.

Productie: Cobie Ivens
Met dank aan:

Samenstelling: