spinner

Oriënt Express

vr 31 jul 2020 19:00 uur

Traditionele muziek uit de Malediven en Koerdisch Iran.

 

1-
Maldivian traditional music.
De Malediven is een eilandstaat in de Indische Oceaan. De muziek wordt voornamelijk gekenmerkt door Indiase, Oost-Afrikaanse en Arabische invloeden. De meest bekende vorm van inheemse muziek heet boduberu. Boduberu-nummers beginnen met een langzame beat, die uiteindelijk een hectisch crescendo ingaat, vergezeld van hectische dansen.
Cd. Maldivian traditional music. Label: Asasi (2014), code:  ASA-004 | tracks 1-11-8 | VIDEO

2-
Goblet of Eternal Light – Ali Akbar Moradi & Bahar Movahed.
Ali Akbar Moradi is een Iraans-Koerdische muzikant en componist. Hij werd geboren in de Iraanse stad Kermanshah. In 1981 begon hij samen te werken met de Koerdische zanger Shahram Nazeri en trad hij op in heel Europa en Noord-Amerika. Hij is een expert op het tanbur-instrument, dat in de Koerdische soefimuziek als heilig wordt beschouwd.
Babar Movahed leerde zichzelf ‘tanbur’ spelen – de luit die het kenmerkende instrument is van Koerdische muziek. Zij bestudeerde de Perzische klassieke & traditionele muziek en werd alom geprezen om haar opmerkelijke controle en pure toon. Het album Goblet of Eternal Light, is een album waar de zang en de tanbur met elkaar verweven zijn, gebaseerd op eeuwenoude Koerdische muzikale en poëtische tradities.
Cd. Goblet of eternal light – Ali Akbar Moradi & Bahar Movahed. Label: Traditional Crossroads (2012), code: CD 4345 | tracks 1 t/m 7 | VIDEO

 

Met dank aan:

Samenstelling: