spinner

Oriënt Express

vr 9 okt 2020 19:00 uur

Traditionele-klassieke muziek uit India. Met Rashid Khan – Ravi Shankar & Alaka Lahiri.

 

Raag Sahana.
Deze Raag ligt heel dichtbij Raag Bahar, die een rustnoot heeft als Madhyam, terwijl in Raag Shahana de rustnoot Pancham is. Dit is een Uttarang Pradhan Raag, die voornamelijk in Madhya en Tar Saptak wordt gezongen. Zanger Rashid Khan wordt begeleid door: Anand Gopal Bandyopadhyay op tabla, Jyoti Gubai op harmonium & Sangeeta Thakur op tampoera.
Cd. Ragas Kedar/Shahana/Abhogi – Rashid Khan.
Label: Navras (1997), code: NRCD 0071.

Raag Pancham Se Gara.
Een specifieke raag in het Indiase klassieke repertoire. Pancham se betekent ‘vijf van’. Dat wil zeggen dat er vijf mogelijke wijzigingen van de raag zijn. Gara is de naam van de raga zelf. De uitvoerende zijn: Ravi Shankar & Subho Shanka beiden op sitar, Kumar Bose op tabla, Punita Gupta & Partho Sarathy beiden op tampoers.
Cd. Golden jubilee concert; vol.2 – Ravi Shankar.
Label: Chhanda Dhara (2000), code: SNCD 70699.

Raag Shuddha Saranga.
De Sarang-raga’s worden in de vroege namiddag gezongen. Dit omvat voornamelijk de volksmuziek en liederen. De Sarang-raag en alle andere raga’s die onder dit type vallen, beelden de scènes uit van de Indiase historische gebeurtenissen uit het verleden. Met Alaka Lahiri: zang en op tampoera, Ramlal Mishra op sarangi & Partha Ghosh op pakhawaj.
Cd. Chant Inde: Inde Dhrupad – Alaka Lahiri.
Label: Nordsud (2003), code: NSCD 1175.

 

Met dank aan:

 

 

Samenstelling: