spinner

Oriënt Express

vr 5 feb 2021 23:00 uur

Traditioneel-klassieke muziek uit Laos, Cambodja en Turkestan chinois/xiniang.

 

1-
In het afgelegen gebied Luang Prabang ontwikkelde de klassieke Laotiaanse hofmuziek zich tot een hoge status en verdween. De meeste instrumenten (die enkel nog in de musea zichtbaar zijn), zoals de bronzen trommels uit het Dong Son-tijdperk, tonen de invloed van etnische minderheden die vaak afkomstig waren uit de bergachtige gebieden.
CD. Music and songs of Laos. Label: Arion (2005), code: ARN 264667 | VIDEO

2- De oorsprong van de Cambodjaanse muziek kan worden teruggevoerd tot het oude Khmer-rijk dat het vasteland van Zuidoost-Azië domineerde van de 7e tot de 14e eeuw. Op de reliëfs van de tempels van de Angkor-regio (10e-13e eeuw) zijn afbeeldingen van dansen en instrumenten te zien die sterk lijken op die welke nog steeds worden gebruikt, zoals van de gongkong of de sralay-hobo. Het is populaire dansmuziek voor familiefeesten, met name bruiloften maar ook begrafenissen.
CD. Inedit Cambodge : musique classique – théâtre d’ombres – chants de mariage. Label: Auvidis (1995), code: W 260002 | VIDEO

3-
Xinjiang, in historische context vaak Sinkiang genoemd, is een autonome regio in het noordwesten van China. De oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn de Oeigoeren,  een Turks volk, dat cultureel en taalkundig gezien tot Centraal-Azië behoort.
CD. Turkestan chinois/xiniang. Label: Ocora (1990), code: C 559092-93.

 

 

Met dank aan:

 

 

 

Samenstelling: